Milunović: Ustaše, bez ijednog ispaljenog metka, ubile 2.315 civila

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da je ustaški zločin u Drakuliću, Šargovcu i Motikama najveći zločin izvršen na području Banjaluke.

– Prvo su došli do rudinika Rakovac gdje su odvojili rudare srpske nacionalnosti. Od 60 rudara, ubili su 52 srpske nacionalnosti . Zatim su krenuli po okolini Banjaluke – Šargovcu, Drakuliću i Motikama gdje su ubijali civilno stanovništvo i nisu imali obzira prema djeci u kolijevkama ni prema starcima. Bez ijednog ispaljenog metka od 4.00 do 14.00 časova ubili su 2.315 civila – rekao je Milunović.

On je rekao da je posebno strašan zločin učinjen u školi u Šargovcu koji je izvršio kapelan banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Filipović Majstorović.

– Majstorović je svirepo zaklao 52 djece pravoslavne vjeroispovijesti, dok su djeca katoličke vjeroispovijesti morala da gledaju taj zločin i posmatraju, kako je on rekao, kako pokrštava Srbe – naglasio je Milunović i dodao da je svakom normalnom čovjeku neshvatljivo da neko može učiniti takva gnusna djela.

Podsjećamo, u Drakuliću će u nedjelju, 2. februara, biti obilježeno 78 godina od jednog od najstrašnijih ustaških zločina nad srpskim stanovništvom u kojem je, u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, hladnim oružjem ubijeno 2.315 Srba, među kojima 551 dijete.

Tim povodom biće služeni litugija i parastos, te položeni vijenci na spomenik žrtvama.