Milunović: Vlada održala stabilnost penzijsko-invalidskog sistema

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske održala je stabilnost penzijsko-invalidskog sistema, bez obzira na okolnosti uzrokovane epidemijom virusa korona i sukobima u Ukrajini, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

– Na isplati 30. juna ove godine starosne penzije su činile 60,44 odsto, invalidske 12,91 odsto i porodične 26,65 odsto. Radi poređenja, u 2011. godini starosne su u strukturi činile 49,4, invalidske 17,78, a porodične 32,8 odsto – izjavio je Milunović Srni.

Milunović je podsjeto da su od 2019. do danas vanredna i redovna povećanja i usklađivanja penzija bila četiri puta i povećana su za 26,28 odsto, a da je u ovoj godini redovnim i vanrednim usklađivanjem povećana za 14 odsto.

On je istakao da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske stabilan i da je Vlada u svojim mogućnostima učinila sve da prati dešavanja u vezi sa inflacijom koja je pogodila, ne samo Srpsku, već i čitav svijet.

Ministar je naveo da nema kašnjenja isplate penzija otkad je povezana sa budžetom i da se uvijek isplaćuje oko 10. u mjesecu, nekad i prije.

– Ukoliko Fond PIO nije bio u mogućnosti da isplati kompletan iznos, sredstva su dodavana iz budžeta, a tako je bilo i za posljednju isplatu za koju je izdvojeno 115,91 milion KM. Pošto nije bilo dovoljno sredstava po uplati doprinosa, Vlada je iz budžeta nadoknadila 12,84 miliona KM – rekao je Milunović, koji je danas u Tesliću prisustvovao sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

Ministar je pohvalio rukovodstvo Udruženja penzionera jer domaćinski raspoređuje raspoloživa sredstva, što je vidljivo iz pozitivnih finansijskih izvještaja.

Milunović je naveo da je Vlada i ove godine obezbijedila značajan dio sredstava za održavanje 21. šahovskog turnira Udruženja penzionera Republike Srpske, koji će biti održan početkom septembra u Tesliću.

Trifunović: Većina penzionera iskoristila banjski boravak

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović rekao je da je većina penzionera do danas iskoristila program banjske rehabilitacije koji finansira Vlada Republike Srpske u iznosu od 500.000 KM.

Trifunović je rekao Srni da je navedenim programom omgućen desetodnevni banjski boravak za 1.000 penzionera.