Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite: Netačne tvrdnje Mirka Šarovića

64
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je da je lider SDS-a Mirko Šarović, povodom odluke Vlade koja se tiče procjene opravdanosti osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu, iznio poluinformacije, netačne tvrdnje i paušalne zaključke, te naglasilo da ovakav vid institucije imaju i zemlje regiona.

Upozorili su da stručni radnici u socijalnoj zaštiti o ovom pitanju imaju jasan i nedvosmislen stav, te da je davanje paušalnih ocjena i bilo kakva zloupotreba sistema socijalne zaštite u dnevne političke svrhe neprimjerena i neprihvatljiva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je osnivanje Zavoda planirano Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godine koje je usvojila Narodna skupština radi unapređenja sistema socijalne zaštite, kao i da se značajno podigne nivo usluga za korisnike.

Između ostalog, naveli su, namjera je da se osnivanjem Zavoda za socijalnu zaštitu uspostavi stručna institucija u oblasti socijalne zaštite koja će imati veliki uticaj na razvojne pravce djelovanja u ovoj oblasti.

Ovakav vid institucije u oblasti socijalne zaštite imaju zemlje regiona, uključujući i Srbiju, čiji je Zavod u svom višegodišnjem radu itekako opravdao važnu ulogu u sistemu socijalne zaštite. Prilikom osnivanja ovakve ustanove u Republici Srpskoj dogovorena je i stručna podrška i razmjena iskustava sa Zavodom za socijalnu zaštitu Srbije, naveli su iz Ministarstva.

Stručni radnici u oblasti socijalne zaštite u Republici Srpskoj, napomenuli su iz Ministarstva, ukazuju na potrebu za uspostavljanjem institucije koja bi se bavila i unapređenjem stručnog rada u pružanju usluga, imajući u vidu i razvoj sistema i novih usluga za korisnike.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite napomenulo je da je 2021. godine izvršeno istraživanje „Analiza stanja socijalne zaštite Republici Srpskoj sa posebnim osvrtom na posljedice izazvane pandemijom kovid-19“ od Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti iz Republike Srpske u saradnji sa ovim Ministarstvom.

– Jedna od preporuka u vezi sa institucionalnim kapacitetima se odnosi na konstataciju da je sistem socijalne zaštite Republike Srpske dobro funkcionisao u pandemiji kovida 19, te se navodi da Zavod za socijalnu zaštitu još nije uspostavljen, a da takva institucija predstavlja snažan resurs sistema koji bi trebalo da ponudi sistemska rješenja za probleme na terenu – navedeno je u saopštenju.

U analizi se, između ostalog, ističe i da bi se osnivanjem Zavoda za socijalnu zaštitu poboljšao standard ostvarivanja prava i pružanja usluga korisnicima sistema socijalne zaštite, povećala odgovornost stručnih radnika koji rade u oblasti socijalne zaštite, te bi bila data mogućnost pribavljanja stručnog mišljenja od Zavoda o pojedinim pitanjima iz oblasti socijalne zaštite i socijalne politike, koje su od značaja za što efikasnije funkcionisanje republičkih organa ili ustanova.

Elaboratom o procjeni opravdanosti osnivanja takve javne ustanove, koji je izradila Radna grupa, kao cilj osnivanja budućeg Zavoda definisano je bolje funkcionisanje sistema socijalne, porodične i dječije zaštite na području Republike Srpske kroz praćenje, unapređenje, planiranje, podsticanje razvoja i obavljanje istraživačkih i stručnih poslova u oblasti socijalne zaštite.

Kao vizija, dodaju iz resornog ministarstva, definisan je unaprijeđen sistem socijalne, porodične i dječije zaštite uz njegovo optimalno funkcionisanje, koji je u mogućnosti da, uz podršku stručnom kadru, odgovori na potrebe korisnika, kao i nove izazove koje donose promjene u društvu, a sve radi bolje dostupnosti socijalne zaštite građanima Republike Srpske.

U skladu sa svim navedenim, kao i detaljnim stručnim analizama koje su prethodile odluci Vlade i konsultacijama sa partnerskim institucijama iz oblasti socijalne zaštite Srbije, iz Ministarstva ističu da je nejasna konstatacija Šarovića o „problematičnosti“ obrazloženja opravdanosti osnivanja Zavoda.