Ministarstvo zdravlja: Zolak ne nudi rješenja, odgovornost prebacuje drugima

25
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak nastavio je praksu da ne nudi rješenja u okviru svojih nadležnosti, već delegira probleme i odgovornost prebacuje drugima, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaprimilo je dopis Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara o zahtjevu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se hitno iznađe privremeno rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom nakon obavještenja kompanije „Meser“ da su im pogoni u Sarajevu poplavljeni, što dovodi u pitanje dalje isporuke medicinskog kiseonika.

– Zolak traži hitno rješavanje problema za snabidjevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom dok se prethodno, kada se radilo o ustanovama i životima građana Republike Srpske, oglušio – ističe se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je na vanrednoj konferenciji u oblasti zdravstva sve prisutne detaljno informisalo o problemu snabdijevanja medicinskim kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog, odnosno kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncetracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, navodeći da to nije problem samo Republike Srpske, nego cijele BiH.

– Osim što bismo Zolaka, koji sada traži od drugih privremeno rješenje, mogli upitati da li on i Agencija na čijem je čelu mogu garantovati da su sve dosadašnje isporuke kiseonika ove kompanije bile isključivo iz pogona koji je trenutno poplavljen, podsjećamo da je prethodno bilo kakva privremena rješenja apriori odbio – dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja Srpske obavijestilo je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu minsitara da i dalje ostaje pri prijedlozima da se donese privremeno rješenje za punionice medicinskim kiseonikom, odnosno kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog kiseonika, u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom.

Na traženje da se punionicama u FBiH koje nemaju rješenje Agencije za lijekove i medicinskih sredstava BiH za punjenje medicinskog gasa omogući dobijanje privremenog rješenja, tražimo i očekujemo da se isto omogući i poslovnim subjektima u Republici Srpskoj.

– Ovo rješenje treba donijeti privremeno, što bi doprinijelo sigurnosti u snabdijevanju zdravstvenih ustanova, dok se ne riješe administrativne procedure koje ne smiju biti prepreka zaštiti zdravlja ljudi – dodaje se u saopštenju.