Mišel: Briselu nedostaje industrijska baza

5
Foto: REUTERS

EU sada je previše „rascjepkana“ da bi aktivirala industrijsku bazu koja bi mogla da podrži njene odbrambene i bezbjednosne prioritete, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

– Političko rukovodstvo na nacionalnom nivou širom EU, razumijemo da moramo više da ulažemo u oblasti odbrane i bezbjednosti, da budemo otporniji. Međutim, postoji još jedan aspekt koji ćemo morati da unaprijedimo, a to je evropska industrijska baza – rekao je Mišel na Samitu demokratije u Kopenhagenu.

On je sektor odbrane i bezbjednosti nazvao jednim od tri „osnovna prioriteta“ za EU, uz demokratske principe i ekonomski razvoj, ali je priznao da postoje izazovi koji tek treba da se riješe.

– Ako želite da budete kredibilni u oblasti odbrane, morate da imate industrijsku bazu, a danas smo na tom polju previše fragmentirani – istakao je Mišel.

Evropska investiciona banka usvojila je u srijedu, 8. maja, izmjene u svojoj politici finansiranja odbrane kako bi je učinila fleksibilnijom i proširila dalje od projekata dvostruke namjene.