Mitropoli Amfilohije: Ako stradamo, stradamo za slobodu i pravdu

34
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Svetosavska akademija u Podgorici održana je večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja na kojoj je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao da Crna Gora i narod vaskrsavaju kroz litije i da, ako stradaju, to čine za slobodu i pravdu, a ne iz mržnje.

Mitropolit je ponovio da je za predstavnike vlasti Crkva izjednačena sa partijom i da misle da kao što na trgu formiraju partiju misle da mogu i crkvu.

– To je plod bezumlja za koje se nadamo da je prošlo. Sad bi da stvaraju neke sekte, nevladine organizacije – rekao je mitropolit Amfilohije.

Nije dobro, dodao je, da crnogorska vlast „priznaje lažnu državu Kosovo“ i odriče se prošlosti.

– Nije čudo da ti koji se odriču prošlosti donose okupatorske i bezbožničke zakone. To nije zakon o slobodi, nego o porobljenju – ponovio je vladika Amfilohije.

Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

On je istakao da litije treba da budu bez partijskih, pa i nacionalnih obilježja, te objasnio kako ga mnogi policajci mole da litije budu samo crkvene.

– Ja ih razumijem, rade za hljeb – dodao je vladika.

On je pomenuo i incident na Zlatici, koji se dogodio sinoć, te upitao kome smeta trobojka koja označava „slobodu, jednakost i bratstvo“.

Besjedu o Svetom Savi govorio svešetnik Boris Brajović, a izveden je i duhovno kulturni program u kome su učestvovali crkveni horovi, učenici Bogolsovije, djeca iz škola vjeronauke u Podgorici, narodni guslari.

Svetosavskoj akademiji ispred Hrama Hristovog vaskrsenja po kiši prisustvovalao je više od 20.000 vjernika iz Podgorice i susjednih opština.

Foto: Boris Pejović/Vijesti.me