Mitropolija: Nismo za rušenje mauzoleja, već da gradimo Njegoševu crkvu

20
Foto: Wikipedia/Darko Bulatović

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori se zalaže za obnavljanje crkve na Lovćenu u obliku kakva je sagrađena u vrijeme Petra Drugog Petrovića Njegoša i nije ni za rušenje mauzoleja, niti za njegovo izmještanje, istakli su iz sekretarijata Mitropolije.

– Mitropolija se zalaže za obnovu crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu – Njegoševe zadužbine. Sve što je sačuvano od starog materijala valjalo bi da bude iskorišćeno, naravno, imajući u vidu današnje standarde gradnje – saopšteno je iz Mitropolije.

Mitropolija bi insistirala da obnovljena crkva bude što je moguće vjernija replika one koja je izgrađena u vrijeme mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša“, naveli su iz Mitropolije za podgoričke „Vijesti“.

Iz Mitropolije su istakli da precizna lokacija na kojoj treba da bude crkva „ostaje predmet za razmatranje, s obzirom da građenje na tim visinama i na vrhu planine predstavlja i izuzetan inženjerski izazov“.

– Za nas je važno da obnovljena Lovćenska kapela ukrasi vrh Lovćena približno onoj slici koju svi mi pravoslavni imamo u svojoj svijesti i u dubini duše – dodaje se u odgovoru Mitropolije.

Na pitanje da li se Mitropolija crnogorsko-primorska zalaže da se ostaci Petra Drugog Petrovića Njegoša ekshumiraju i prenesu u crkvu, iz Mitropolije su odgovorili potvrdno, navodeći da se na taj način ispunjava njegov amanet.

– Veliki je i težak grijeh nepoštovanje posljednje volje bilo kojeg čovjeka, a kamoli Njegoševog zavjeta Crnogorcima – naglasili su iz Mitropolije.

U dijelu medija je, nakon što je održan panel „Pedeset godina od rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu“ na kom je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije govorio o obnovi crkve na Lovćenu, objavljeno da se SPC zalaže za rušenje mauzoleja.