Mitropolit Amfilohije: Amandmanima promijeniti bezakonje

73
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je Crkva spremna na razgovore sa crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u smislu da se amandmanima promijeni „bezakonje“.

– O bezakonom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Crkva je dala svoju riječ. Međutim, ako premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima djeluje na to bezakonje i da se ono promijeni – to je u redu – rekao je mitropolit Amfilohije za „Večernje novosti“.

On je, povodom izjave crnogorskog premijera da je vladika Amfilohije jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste isto što sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Ne može on da dijeli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vrijeme njenog ukidanja – rekao je vladika Amfilohije.

On je poručio da je „ista stvar“ voditi razgovore sa patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori.

– Naravno, imamo svoju odgovornost, razgovaramo i razgovaraćemo, ali pod uslovom da oni stave pod znak pitanja to bezakonje koje su donijeli – poručio je vladika Amfilohije.

Podsjetivši da su „mitropoliti bili gospodari Crne Gore“, mitropolit Amfilohije istakao je da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i SPC, te da je Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija.

Zakon o ropstvu naroda i rušenju Crne Gore

Mitropolit Amfilohije rekao je da samo oni koji nemaju savjesti i svijesti mogu graditi budućnost Crne Gore na bogoubilačkoj i bratoubilačkoj ideji.

Mitropolit Amfilohije rekao je da je rušenje Njegoševe crkve na Lovćenu bilo rušenje Crne Gore i naglasio da je plod tog nasilja i tiranije takozvani Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

– To je zakon o ropstvu ovog naroda, otimanju njegovih svetinja, gaženju svega što je najsvetije i najčestitije iznjedreno na ovim prostora i svega onoga što je izraslo u toku ovih osam stotina godina, od 1220. godine, kada je Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci obnovio tu svetinju i kada je postavio prvog episkopa zetskog“, rekao je vladika Amfilohije kasno sinoć, nakon litije u Kotoru koja je održana kao vid otpora bezakonju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je sjedište nekadašnje Bokokotorske eparhije, koje se nalazi preko puta Crkve Svetog Nikole u Kotoru, nacionalizovano nakon Drugog svjetskog rata.

– Kako je moguće da je to državno bilo, kako danas tvrde ovi naši državnici, ako se oduzima od Crkve, nacionalizuje? – upitao je vladika Amfilohije.

On je naveo da je SPC tražila da joj se to vrati i da je čak vlast, istog današnjega predsjednika početkom dvijehiljaditih godina bila donijela odluku da se vrati nacionalizovana imovina, ne samo privatnicima i zadužbinama, nego i crkvama i vjerskim zajednicama.

– Isti taj je poslije poništio tu odluku i danas plod iz toga poništenja nije samo što nije vraćeno oteto, nego se sad ide na to da se oduzmu i sami hramovi, što niko nikada nije uradio u hiljadugodišnjoj istoriji ovih prostora – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je istakao da su obnovljeni stari i sagrađeni novi hramovi u posljednjih tridesetak godina, zahvaljujući tome što se razbuktao oganj vjere sačuvan u duši naroda.

– Desetine hiljada se danas okupljaju širom Crne Gore. To je narod Božji, oganj vjere u živoga Boga. On se rasplamsao u duši ovoga naroda, naročito u dušama djece – rekao je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio na du da će sadašnji vlastodršci shvatiti da nisu na vlasti da bi se borili protiv naroda i da otimaju narodne svetinje, te da će ovaj crkveno-narodni bunt pomoći tim ljudima i onima koji glasaju za njih da se vrate pameti i razumu.