Mitropolit Hrizostom: Sinod će odlučiti o izbornom Saboru

191
Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji predsjedava Sinodom Srpske pravoslavne crkve, rekao je da će Sinod odlučiti kada će biti biran novi patrijarh srpski i da sazivanje izbornog Sabora zavisi i od situacije u vezi sa virusom korona.

Mitropolit Hrizostom rekao je da bi, prema Ustavu SPC, izbor novog patrijarha trebalo da bude obavljen oko 20. februara naredne godine.

– To zavisi, pre svega, od problema sa komunikacijama zbog epidemije. Znate da imamo arhijereje na području Australije, Evrope i na drugim kontinentima, neophodno je voditi računa da oni moraju da dođu na izborni Sabor – rekao je mitropolit Hrizostom za Televiziju „Hram“.

On je rekao da će javnost biti na vrijeme obaviještena o izboru novog poglavara SPC.

– Ako bude drugačije, onda ćemo gledati kad bude moguće da se sazove. Sinod će o tome blagovremeno obavijestiti crkvenu, ali i opštu javnost – rekao je mitropolit Hrizostom, koji nosi i zvanje „čuvar trona“ do izbora novog patrijarha.

Prema njegovim riječima, predviđena metodologije u izboru novog poglavara SPC neće se mijenjati.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak za Crkvu, pogotovo u situaciji kad je zbog virusa korone ostala i bez mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa valjevskog Milutina.

On je rekao da je patrijarh Irinej dostojanstveno nosio težak krst sadašnjeg vremena i da je bio uvijek spreman da se žrtvuje, te naglasio njegovu veliku ulogu u izgradnji Hrama Svetog Save na Vračaru.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je bio neumoran u obavljanju svojih dužnosti kao ujedinitelja srpskog naroda, gdje god da živi.

Mitropolit Hrizostom je rekao da uloga srpskog patrijarha nije teritorijalna već nacionalna, da sve Srbe objedini gdje god da žive, na čemu je patrijar Irinej predano radio.

– Svuda je putovao da bi objedinio svoj narod i crkvu, a često je dolazio u Republiku Srpsku – rekao je mitropolit Hrizostom.

On je uputio molbu vjernicima da se pridržavaju epidemioloških mjera, te ukazao da post i molitva nisu u suprotnosti sa tim.

– Ne treba očekivati čarobno rješenje. Vidite koliko se muči nauka da savlada virus, nadamo se da će uskoro stići vakcina i da ćemo, ako Bog da, tako biti zaštićeni i pobijediti ovu podmuklu, opasnu, neočekivanu bolest – rekao je mitropolit Hrizostom i pozvao vjernike da se mole za izlječenje oboljelih.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. novembra u Beogradu u 90. godini od posljedica virusa korona.