Mitropolit Hrizostom: Više nego ikad potrebno srpsko jedinstvo

4
Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je na božićno-novogodišnjem i svetosavskom prijemu u Sarajevu da je u ovim smutnim vremenima potrebno, više nego ikad, obnoviti srpsko zajedništvo i jedinstvo na lokalnom, regionalnom, ali i evropskom i svjetskom nivou.

On je pozvao na obnovu srpskog duhovnog i nacionalnog bića, jačanje duhovnog karaktera, ali i više od toga – da se sačuva i unaprijedi sve što je naslijeđeno.

– Ako smo složni i ujedinjeni u dobru i radi opšteg dobra i mi možemo biti i već jesmo velika generacija našeg srpskog naroda – istakao je mitropolit Hrizostom na sinoćnjem prijemu u palati Mitropolije dabrobosanske koji, zbog pandemije virusa korona, nije održan od 2020. godine.

On je svima poželio srećnu i blagoslovenu 2024. godinu, ističući da su božićni, novogodišnji, bogojavljenski i svetosavski dani i praznici – dani srpskog duhovnog, crkvenog i narodnog zajedništva i jedinstva, te naglasio da svaki praznik i svaki dan uspomene na svete Božije ugodnike nose u sebi velike poruke za sakog pojedinačno i za sve ljude zajedno – a to su poruke spasenja svih i svega u Hristu Isusu i sabornosti.

– Dok su god naši slavni preci, Srbi Sarajeva i dugih naših gradova i krajeva imali taj osjećaj zajedništva i jedinstva u Crkvi i razumijevali praznike i njihov značaj, do tada su bili veliki pred Bogom i znameniti među ljudima svuda gdje su živjeli i radili. Zato su i mogli da stvaraju ovako velika i znamenita djela, kako ovdje u Sarajevu, tako i u drugim krajevima, ne samo BiH već i širom Balkana, Evrope i svijeta – podsjetio je mitropolit dabrobosanski.

Zahvaljujući njihovoj pravoslavnoj i svetosavskoj svijesti, dodao je mitropolit, oni su stvarali nacionalni, duhovni i ekonomski potencijal i kapital.

– Da ne bi neko pogrešno razumio, ne mislimo isključivo na materijalno, već prije svega i iznad svega na čvrste duhovne, crkvene i nacionalne vrijednosti, na ono što ostaje za sve generacije i kroz sve vijekove. Ugledajmo se na one koji su to prije nas učinili i koji i danas čine – naglasio je mitropolit Hrizostom.

Govoreći o istoriji Mitropolije i srpskog naroda, on je ocijenio da je fascinanntno šta su sve srpsko jedinstvo, sloga i svijest ostvarili po pitanju prosvjete, kulture, graditeljstva i socijalnog života, ne samo u Sarajevu, već širom BiH i Balkana.

– Podsjećajući samog sebe i sve nas zajedno želimo poput Svetog vladike Nikolaja da vas pozovem na razmišljanje o tome i na sagledavanje tih neprolaznih vrijednosti našeg duhovnog i nacionalnog stvaralaštva, odnosno našeg srpskog stvaralaštva – rekao je mitropolit Hrizostom.