Mitropolit Hrizostom: Za srpski narod bitno da se Istočno Sarajevo razvija u miru, jedinstvu i zajedništvu

43
Foto: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom ukazao je na značaj da se u Istočnom Sarajevu rađa i raste jer je to najveće bogatstvo za grad, srpski narod i cijelu Republiku Srpsku.

Mitropolit je istakao značaj i Istočnog Sarajeva za srpski narod i to da se razvija u miru, slozi, u ljubavi, i najvažnije u srpskom jedinstvu i zajedništvu.

– Kako kaže sveti vladika Nikolaj – da nas Bog sjedini, ujedini, oboži i najvažnije, da nas umnoži, da nas bude što više – istakao je mitropolit Hrizostom.

Nakon sastanka Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i načelnicima opština u njegovom sastavu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je rekao da je svaki susret, svaki molitveni sabor veliki događaj za za crkvu, zajednicu, grad.

– Osjetili smo danas u Istočnom Sarajevu veliku radost i zadovoljstvo našeg naroda, što je i bio cilj našeg duhovnog i liturgijskog saborovanja – rekao je mitropolit Hrizostom i zahvalio Njegovoj svetosti što je izdvojio vrijeme da zajedno sa drugim arhijerejima podijeli njegovo obilježavanje 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe.

Mitropolit Hrizostom je poželio da ovaj dan bude srećan i blagosloven za sve, kao i da Gospod sve obraduje još mnogim događajima i susretima u Istočnom Sarajevu, izrazivši nadu da će Bog dati da to bude brzo.

– Ovo je samo jedan nagovještaj da ćemo se češće susretati u Istočnom Sarajevu da se radujemo i veselimo, prije svega, duhovnom napretku, ali, ako Bog da i fizičkom i u svakom drugom pogledu napretku na ovim prostorima – dodao je mitropolit.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u pratnji mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u Istočno Sarajevo gdje su ih dočekali gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici šest gradskih opština.

Patrijarha i mitropolita dočekali su načelnici Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, Pala Boško Jugović, Trnova Dragomir Gagović, Istočne Ilidže Marinko Božović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović i Sokoca Milovan Bjelica.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.