Mitropolit Joanikije: Crna Gora se počela vraćati Njegošu

3
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocijenio je da dolaze bolja vremena za Crnu Goru, jer se počela vraćati Njegošu, s obzirom se ove godine proslavlja Njegošev dan, koji obilježavaju i mnoge institucije.

– I to je veliki, veliki korak za Crnu Goru i to možemo vidjeti kao znak pokajanja i preumljenje, da više ljudi ne razmišljaju onako kako im se naredi iz nekoga centra političkog, ideološkog, nego su se vratili sami sebi i vratili su se svojim najvećim ljudima. To je najprirodniji poredak stvari – rekao je vladika Joanikije, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Joanikije je istakao da je vječno ono što je duhovno i, osim Petra Drugog Petrovića Njegoša, čiji se rođendan danas proslavlja, naveo kao primjere i Svetog Jovana Vladimira, Svetog Savu, Svetog Simeona, Svetog Vasilija Ostroškog i druge.

– Njegoš je sabrao sve ono najljepše u našem narodu. Ono što je naš narod vjekovima njegovao u svojoj duši, u svom srcu, on je to vidio, uzeo i opjevao i ugradio u svoja djela. Nije on samo tu ugradio svoju mudrost, nego i narodnu mudrost i narodno predanje, zapravo ugradio je Jevanđelje i zato je lijepo rečeno da je njegovo djelo, posebno „Gorski vijenac“, narodna Biblija – istakao je mitropolit Joanikije u besjedi.

On je dodao da je Njegoševa poezija, njegovo viđenje stvari i slobode, pjevanje o Božijoj svjetlosti i ukazivanje na Božansko dostojanstvo čovjeka jevanđelsko i da samo treba čitati onako kako je on to napisao i tumačiti saglasno njegovoj misli i djelu.

Istakao je da su u proteklom vremenu pokušali i da preprave Njegoševo djelo, „da maknu iz njega ili makar da zapostave ono što im se nije sviđalo“.

– Mi nemamo namjeru da to prihvatamo. Niti da prihvatimo gaženje njegovoga testamenta, niti rušenja njegove crkve na Lovćenu, niti prepravljanja njegova djela, ni njegovog srpskog ogledala – istakao je vladika Joanikije.