Mitropolit Joanikije: Daće Bog da Njegoševu kapelu vratimo na vrh Lovćena

9
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je molebni kanon Cetinjskom Čudotvorcu na Ivanovim koritima podno Lovćena.

Ovom službom pred Hramom Preobraženja Gospodnjeg, u blizini ostataka razorene Njegoševe lovćenske kapele Svetog Petra Cetinjskog sinoć je završen okrugli sto posvećen obilježavanju 50 godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu koji je juče održan u podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Sabrali smo se na ovom razorenom kamenju Lovćenske kapele da proslavimo njenog nebeskog pokrovitelja Svetoga Petra Cetinjskoga, da njegovu svetost prizovemo da idemo pravim Božijim putem. Ali da prizovemo i duh velikog Petra Drugog Petrovića Lovćenskog Tajnovidca, duhovnog učitelja, ne samo Crne Gore nego i cijelog srpstva i cijelog slovenstva – rekao je mitropolit.

Vladika Joanikije podsjetio je na nesrećne okolnosti koje su dovele do rušenja Lovćenske kapele.

– Razmatrali smo na okruglom stolu taj događaj sa istorijske, vjerske, etičke i sa metafizičke strane. I čini nam se kao da smo samo načeli tu temu. Naravno, to će biti tema kojom ćemo se i u budućnosti baviti, jer vjerujemo da se Lovćenska kapela, iako je porušena – na nebo vaznijela. I da je stekla nebesko dejstvo, što vidimo po mnogim kapelama koje su se podigle u posljednjih dvadesetak godina, naročito – rekao je mitropolit.

Prema mitropolitovim riječima, u posljednjih dvadeset godina desilo se čudo.

– Njegošev duh je prizvao graditelje novih crkava na mnogim meridijanima, ne samo u Crnoj Gori, nego i u ostalim srpskim zemljama i dijaspori. Svetost Njegoša i kapele djeluje svuda – dodao je vladika.

Mitropolit Joanikije je na kraju pozdravio prestavnike svetorodne loze Petrovića i poručio da će „dati Bog da ćemo, kad se pokajemo, popravimo i izmirimo vratiti Njegoševu kapelu tamo gdje joj mjesto – na vrh Lovćena“.

Na kraju je Ivan Petrović Njegoš održao slovo posvećeno odbrani Lovćenske kapele u kojoj je rekao da je ona „duhovni krov naše otadžbine bez kojeg smo nezaštićeni od svih vrsta oluja i nevremena“.

„Delije Sever“ uplatile 2.000 evra iza izgradnju Lovćenske kapele

Fondacija „Delije Sever“ uplatila je 2.000 evra Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za izgradnju Njegoševe kapele na Lovćenu.

Na „Instagram“ profilu ove fondacije navodi se da su prije tri godine dobili blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da se uključe u obnovu Lovćenske kapele.

Iz Fondacije podsjećaju na veliku istoriju stradanja kapele i napominju da je na kraju, 1968. godine i srušena odlukom komunističkih vlasti, da bi na njenom mjestu bio izgrađen mauzolej po projektu Ivana Meštrovića.

– Taj nečuveni varvarski čin imao je za cilj da sruši ne samo kapelu kao hram Božiji, nego i da udari na temelj identiteta Srba u Crnoj Gori – dodaju iz Fondacije.

Velika želja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da ova kapela bude obnovljena još nije doživjela svoju realizaciju, navode „Delije“, ali i duboko vjeruju da je pitanje dana kada će se to dogoditi.

– U tom uverenju poslali smo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj donaciju od 2.000 evra za ovu svrhu i čim počne realizacija nastavićemo da podržavamo ovo neprocenjivo delo. Nema predaje – saopštili su iz Fondacije.