Mitropolit Joanikije: Neprimjerena izjava arhiepiskopa Kiparske pravoslavne crkve

16
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocijenio je neprimjerenom izjavu arhiepiskopa Kiparske pravoslavne crkve Georgija o autokefalnosti crkve u Crnoj Gori, naglasivši da nije uobičajeno da se poglavar jedne crkve miješa u unutrašnji poredak druge.

Vladika Joanikije je naglasio da će se uzdržati od daljih komentara iz poštovanja prema svetoj kiparskoj Crkvi sa kojom je Srpska pravoslavna crkva uvijek imala dobre odnose.

Vladika je izrazio nadu da će tako biti i u buduće i dodao da je značajan doprinos Mitropolije crnogorsko-primorske jedinstvu Srpske pravoslavne crkve kroz njenu osmovjekovnu prošlost.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska i druge eparhije u Crnoj Gori ispisale su svijetle stranice svoje istorije i stvorile blistavu kulturu u okviru SPC, a istovremeno su se uvijek borile za jedinstvo srpske Crkve.

Pojedini mediji objavili su da je kiparski episkop Georgije tokom jučerašnjeg susreta sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem rekao da će odnosi Kiparske pravoslavne crkve i crkva Crne Gore kada postane autokefalna biti dodatno razvijeni.

Iz Kabineta predsjednika Crnke Gore Jakova Milatovića demantovali su danas navode pojedinih medija da je tokom njegovog sastanka sa arhiepiskopom Georgijem bilo riječi o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori.