Mitropolit Joanikije: Sveštenstvo upozoravalo vjernike da poštuju epidemiološke mjere

5
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorskom Joanikije rekao je danas u Osnovnom sudu u Nikšiću, gdje mu se zajedno sa osmoricom sveštenika sudi zbog kršenja epidemioloških mjera, da se 12. maja 2020. godine nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred Hrama Svetog Vasilija u Nikšiću.

Tokom iznošenja odbrane, mitropolit Joanikije je naveo da je sveštenstvo upozoravalo vjernike da moraju poštovati epidemiološke mjere, što je posljedično značilo da neće biti litije.

– Služba je trajala sat vremena, a okupljanje naroda više od dva sata. Niko od nadležnih nije spriječio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji nije u vlasništvu crkve, već opštine. Kada smo izašli i vidjeli, prema mojoj procjeni oko 20.000 ljudi, shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod – rekao je mitropolit Joanikije.

On je objasnio da su sveštenici tokom jutarnje liturgije obavijestili vjernike da će naredne godine, kada se obilježava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, organizovati veliku litiju.

Mitropolit Joanikije je rekao i da je molitveni hod obavljen skraćenom, a ne uobičajenom maršutom kojom se obavlja tradicionalna litija i pojasnio razliku između litije i molitvenog hoda koji, kako je naveo, nije vjerski obred.

U Osnovnom sudu u Nikšiću danas je nastavljeno suđenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika okrivljenih za kršenje epidemioloških mjera zbog litije održane prije dvije godine u ovom gradu na praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Mitropolitu Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

U optužnom predlogu piše da su „postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada“.

Kako je ranije saopštavano iz Mitropolije crnogorsko-primorske, litija nije bila planirana, niti je tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ili bilo ko od sveštenika pozvao narod da se okupi. Okupljanje pred Sabornom crkvom u Nikšiću bilo je samoinicijativno.

Episkop Joanikije i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi nikšićkog Centra bezbednosti, a u Nikšiću i drugim gradovima Crne Gore organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.