Mitropolit Joanikije: Sveti Vasilije Ostroški išao stopama Svetoga Save

69
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da se Sveti Vasilije Ostroški poistovijetio sa svojim narodom i Crkvom i da se može nazvati novim Svetim Savom, jer je išao njegovim stopama.

– A treba se prisjetiti da je upravo u onom vremenu, kada su spaljene mošti Svetog Save, došao na ovaj svijet Sveti Vasilije Ostroški i nešto kasnije postao arhijerej. Velika je služba koju je on vršio, velika žrtva koju je podnio. Zato ga je Bog tako obdario. Ali preko njega i sve nas koji mu pristupamo – istakao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je naveo da Sveti Vasilije Ostroški, kao što je pastirstvovao za vrijeme svoga zemaljskoga života nad narodom Hercegovine i Crne Gore, tako pastirstvuje i danas, ali mnogo šire, neprestano izlivajući blagodat Božiju na sve koji pristupaju ovoj svetinji i njegovom svetome životu.

– Sveti Vasilije Ostroški se upokojio prije 351 godine. Prošle godine nismo mogli obilježiti taj jubilej kako valja, pa smo ga prenijeli na ovu godinu, ne želeći da propustimo da zablagodarimo njemu koji neprestano za ovih 350 i više godina izliva blagodat Božiju na sve koji pristupaju ovoj svetinji i njegovom svetome životu. I ne samo na one koji dolaze u manastir Ostrog, nego na sve one koji se njemu sa ljubavlju i sa vjerom obraćaju – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je rekao da se nebesko pastirstvo, pokroviteljstvo, zastupništvo Svetog Vasilija Ostroškog svuda proslavlja.

Mitropolit Joanikije uručio je Njegovoj svetosti srpskom patrijarhu Porfiriju patrijarašku madiju, patrijarašku panakamilavku i činovnik – rad monahinja Mitropolije crnogorsko-primorske kao znak sjećanja na današnji boravak u manastiru Ostrogu.

Mitropolit Joanikije je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji, kako je naveo, bdije nad plavom grobnicom i nad kostima srpskih mučenika na ostrvu Vidu i u Jonskom moru.

On je naveo da se mitropolit Nektarije odazovao pozivu da prisustvuje svetovasilijevskom saboru.

Mitropolit Nektarije je u svom obraćanju istakao da je sa zadovoljstvom primio poziv da učestvuje u današnjoj velikoj radosti praznika Svetoga Vasilija, koji je svetitelj vaseljenskoga karaktera.

Mitropolit Nektarije je rekao da mu posebnu radost čini što je danas sasluživao Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju koga poznaje od davnina i prema njemu ima veliku ljubav.

– Posebno se osjećam juče i danas vidjevši ovoliko naroda, posebno omladine, našu zlatnu djecu, koja odaju počast ovom velikom svetitelju – rekao je mitropolit Nektarije.

Patrijarh srpski Porfirije večeras će u 18.00 časova ulicama Nikšića predvoditi tradicionalnu Svetovasilijevsku litiju.