Mitropolit Joanikije: Tzv. francusko-njemački sporazum neprihvatljiv – Kosovo tretira kao nezavisno

40
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je predlog tzv. francusko-njemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

– Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv – rekao je vladika u intervjuu Radio „Svetigori“ povodom devetnaeste godišnjice od martovskog pogroma srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

On podsjeća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na KiM.

– Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici KFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto kakva nam je bila njemačka zaštita. Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog – podsetio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Po njegovim riječima, dvoličnost koju su tada pokazali Nijemci i Francuzi ne smije se zaboraviti.

– Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-njemački sporazum – zaključio je mitropolit Joanikije, a prenosi Mitropolija.