Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh srpski

209
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novi poglavar SPC, 46. po redu, izabran je na sjednici Svetog arhijerejskog sabora, koji je održan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, prvi put van Patrijaršije, zbog epidemiološke situacije.

Novi patrijarh je izabran apostolskim žrijebom, a ime je između trojice kandidata, izvukao monah Matej manastira Sisojevac, kod Paraćina.

U apostolskom žrijebu za izbor patrijarha našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, saznaje nezvanično „Blic“.

Prethodno su vladike tajno glasale i izbor svele na tri kandidata, čija su imena stavljnjena u kovertu, pa u Jevanđelje, odakle je jedno ime izvučeno kao novi patrijarh.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božija volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

Saborom je predsjedavao episkop sremski Vasilije, a prisustvovalo je 36 od ukupno 39 vladika.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej upokojio se 20. novembra u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Biografija mitropolita Porfirija, novog patrijarha SPC

Rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu.

Završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu 1986. godine, a godinu ranije je zamonašen u manastiru Dečani. Do 1990. godine boravio je u Atini na postdiplomskim studijama.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasijedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta“ na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).

Savjet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Republike Srbije ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsjednika.

U periodu 2010-2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasijedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Odlikovan je ordenom Svetog Ignatija u Švedskoj februara 2016. godine.