Mitrović: Most u Gradišci omogućiće razvoj Srpske

25
Foto: SRNA

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da je most na Savi u Gradišci veliki i ozbiljan projekat koji će omogućiti da Republika Srpska ima putnu konekciju sa Srbijom preko Hrvatske, te da će omogućiti njen dalji razvoj.

Mitrović je rekao da će ovaj most saobraćajno rasteretiti Gradišku, te obezbijediti povezivanje Srpske i BiH sa EU i zapadnim Balkanom.

– Ovaj most omogućiće razvoj ovih krajeva, ali i Srpske i BiH – istakao je Mitrović tokom obraćanja u Gradišci gdje je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Mitrović je rekao da je otvaranje ovog mosta poruka prijateljstva poslata prema Hrvatskoj.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Tomislav Mihotić rekao je da je za Hrvatsku važno otvaranje ovog mosta nakon otvaranja Pelješkog mosta.

– Otvaranje ovog mosta za nas je izuzetno zadovoljstvo jer donosi prosperitet i ekonomski razvoj i razmjenu. Nadamo se da će se ovim mostom ljudi povezivati i ekonomski sarađivati u obje zemlje – BiH, Hrvatske i šire. Sve ovo donosi nove vrijednosti u našoj saradnji – istakao je Mihotić.

Šef Sektora za kooperacije u Delegaciji EU u BiH Stefano Elero rekao je da će most na Savi kod Gradiške omogućiti brojne prednosti ovdašnjim građanima, ekonomiji, ali i cijelom regionu i EU.

On je dodao da EU u ovom smjeru odvaja velika sredstva za razvoj puteva radi zadovoljstva svih putnika u nastojanju da BiH ima moderne saobraćajnice.

U Gradišci je danas svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona evra, a doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević, predstavnici EU u BiH i „Hrvatskih cesta“, brojni građani.

Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske, BiH, Hrvatske i EU.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije posredstvom Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ranije je rečeno da će most dug 426, širok 22,6 metara i sa više traka, biti u funkciji za godinu i po kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

Ovaj most doprinijeće bržem, sigurnijem i lakšem transportu robe i ljudi, te privrednom razvoju Republike Srpske i lokalnih zajednica, te će biti jedan od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u Srpskoj i BiH, zahvaljujući kojem će mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srpskoj dobiti puni smisao, jer će povezivanjem na transevropski Koridor 10 i auto-put Beograd- Zagreb biti direktno povezana na evropsku transportnu mrežu.

Izgradnju mosta, koji će saobraćajno rasteretiti Gradišku, finansirali su Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara i „Hrvatski putevi“, uz pomoć grant sredstava EU, a izvođač radova bio je konzorcijum koji čine kompanije „Integral inženjering“ iz Laktaša i zagrebačke „Đuro Đaković montaža“ i „Zagreb montaža“.

Za most je utrošeno 4.900 tona čelika, a u izgradnji ukupno je korišteno oko 140 građevinskih proizvoda.