Mocart – genije za sva vremena

305
Foto: redlandssymphony.com

Austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791), jedan od najgenijalnijih stvaralaca u istoriji muzike, rođen je 27. januara 1756. godine.

Bio je „čudo od djeteta“, napisavši u šestoj godini prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu „Jednostavna prevara“.

Mocart je napisao oko 600 djela, među kojim su opere, simfonije, te koncerti za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, ali i gudačke kvartete, sonate za klavir i za violinu, te kantate i mise.

Mocartove opere su: „Figarova ženidba“, „Čarobna frula“, „Otmica iz Seraja“, „Don Đovani“, „Tako čine sve“ i „Idomeneo“.

Poznat je po simfonijama: „Hafner simfonija“, „Lincerska simfonija“, „Praška simfonija“, „Simfonija u ge-molu“, „Jupiter simfonija“, te misi „Rekvijem“ i kvintetu sa klarinetom „Mala noćna muzika“.

Mocartov rad, koji broji više od 600 djela, pokriva gotovo sve žanrove njegovog doba, uključujući simfonije, koncerte, kamernu muziku, muziku za klavir, operske i horske kompozicije.

Nakon preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč, bio je okružen spletkama zavidljive i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i finansijski je krahirao.

Volfgang Amadeus Mocart sahranjen je u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici u Beču.