Mor: Vrijeme je za potpunu zabranu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“

21
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je danas da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, reagujući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem je nacrtan kukasti krst i ustaški znak.

– Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinioci što prije identifikuju i izvedu pred lice pravde. Ovo je pravo vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava „Za dom spremni“ – navodi se u saopštenju izraelske Ambasade koje je potpisao ambasador.

Mor je naveo da je bio tužan i duboko šokiran lošim vijestima koje su stigle iz Varaždina o vandalizmu na novom spomeniku izgrađenom kao znak sjećanja na žrtve holokausta, smještenom nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

– Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativizuju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac – rekao je izraelski ambasador.

Mor je istakao da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još ima ljudi koji nisu naučili nikakvu lekciju iz istorije i iz najveće tragedije u čovječanstvu koju su nacisti i njihovi saradnici u Evropi, a i u Hrvatskoj, nanijeli jevrejskom narodu, prenose hrvatski mediji.

Nepoznati počinilac nacrtao je kukasti krst i napisao ustaško slovo „U“ na spomeniku žrtvama Holokausta u Varaždinu.

Iz policije su naveli da su u periodu od 20. do 22. novembra crnim sprejem nacrtani uvredljivi znakovi na spomeniku koji se nalazi na šetalištu, na južnoj strani parka u Varaždinu.