Na čelu Predstavničkog doma pristalica Trampa

7
Foto: thehill.com

Kongresmen Majk Džonson iz Luizijane, veliki pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, izabran je za predsjednika Predstavničkog doma.

Ukupno 220 republikanaca u Domu podržalo je Džonsona tokom glasanja u Predstavničkom domu. Niko od demokrata nije istakao kandidaturu.

Predstavnički dom je bez predsjednika od 3. oktobra kada je grupa republikanaca, predvođena kongresmenom Matom Gacom iz Floride, smijenila bivšeg predsjednika Kevina Mekartija, a kao razlog za to je navela njegov tajni dogovor sa Bijelom kućom da usvoji prijedlog zakona kojim se omogućava slanje dodatne pomoći Ukrajini.

Republikanci, koji imaju neznatnu većinu u Predstavničkom domu, od tada su se borili da imenuju Makartijevu zamjenu, sprečavajući bilo kakav zakonodavni posao u Domu.

Džim Džordan iz Ohaja i Tom Emer iz Minesote nisu uspjeli da dobiju dovoljno glasova, a na trenutak je čak izgledalo da bi neki republikanci mogli pomoći demokratama da izaberu manjinskog predsjednika.

Predstavnički dom će sada morati da se pozabavi Bajdenovim zahtjevom za 104 milijarde dolara „hitnog“ finansiranja za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i imigracionu politiku. Džonson se ranije protivio takvim „omnibus“ zakonima.