Nadal zaustavljen – Amerikancu pripala bitka za Njujork

17
Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Španski teniser Rafael Nadal završio je takmičenje u osmini finala US opena.

Od njega je poslije tri i po časa velike borbe bolji bio domaći igrač Frensis Tijafo – 6:4, 4:6, 6:4, 6:3.

Rival Tijafou u četvrtfinalu biće Andrej Rubljov, koji je eliminisao Kamerona Norija.

Amerikanac je u Njujorku u prethodne dvije sezone bio zaustavljen u ovoj fazi takmičenja, ali je sada konačno napravio korak više.

On je tako izjednačio svoj najbolji rezultat na Grend slemovima – četvrtfinale, koje je igrao u Australiji 2019. godine.

Nadal, četvorostruki šampion US opena, nije mogao da izađe na kraj sa raspoloženim igračem, koji je trenutno 26. na ATP listi.

Kada smo kod rang liste, treba reći da Nadal ovim porazom nije ostao bez šanse da od ponedjeljka postane prvi teniser planete.

To će se desiti ukoliko Kasper Rud i Karlos Alkaras ne stignu do finala posljednjeg Grend slema u sezoni.

Početak meča bio je relativno miran, a prvi gem koji se igrao na razlike bio je šesti po redu.

Nadal je djelovao kao neko ko je bliži brejk šansi, međutim, u sedmom gemu Tijafo je bio taj koji je stigao do prilike da naudi rivalu.

To je i učinio, sačekao je poslije razmene grešku Nadala iz forhenda, za sveopšte oduševljenje domaćih navijača na tribinama stadiona „Artur Eš“.

Nije bilo lako Amerikancu da potvrdi brejk stečen u prethodnom gemu. Uslijedio je maratonski, koji se igrao na razlike i koji je potrajao, ali su kraj označili as i ubitačan forhend Tijafoa.

Nadal je relativno rutinski produžio ovaj period, ali je u svom servis gemu Frensis stigao do tri set lopte. Prve dve nije iskoristio, ali je kod treće pravovremeno istrčao na mrežu i poveo na ovom susretu.

Drugi set je bio mirniji u odnosu na prvi, brejk lopti nije bilo ni na vidiku, pošto su serveri bili neumoljivi.

Najinteresantniji je bio deveti gem, u kojem je Nadal od 40:0 sebi iskomplikovao situaciju tako da se sa dvije duple servis greške i vinerom Tijafoa, stiglo se do đusa. Ipak, pregrmio je neprijatnost Španac.

Brejk loptu i to dvije konačno smo videli u 10. gemu. Bile su to ujedno i set lopte.

Kod prve Tijafo je odigrao kvalitetnu bekhend dijagonalu, da bi kod druge odservirao duplu grešku uz militetarski aut, koji je označio kraj seta i izjednačenje.

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson

Teniseri su tokom trećeg seta vodili pravu rovovsku bitku i bili su ujednačeni kako rezultatski, tako i po igri.

Ipak, ubrzo se dogodilo ono što i u prvom setu. Tijafo je u sedmom gemu stigao do brejk lopte, koju je u gem pretvorio fenomenalnom bekhend paralelom.

Za razliku od prvog perioda, ovaj treći, Tijafo je mnogo sigurnije priveo kraju i tako stigao do novog vođstva u setovima.

Umor i četvrti set donijeli su i pad koncentracije kod servera, tako da su brejkovi bili nešto što smo često viđali.

Do prvog je stigao Nadal, u četvrtom gemu, tokom kojeg se zatvarao krov, koji je ometao Amerikanca i iznudio neke neočekivane greške.

Djelovalo je da će, ipak, Nadal na iskustvo, po ko zna koji put u karijeri, uspjeti da se izvuče, ali već u narednom gemu, dogodio se ribrejk.

To je dodatno podiglo Tijafoa, koji je potom spasao dvije brejk lopte, a onda u gemu na servis Nadala, dočekao novu šansu i još jednom oduzeo servis rivalu.

Nije se zaustavio, potvrdio je gem uz dosta komplikacija, a onda meč okončao novim brejkom, koji je označio i kraj meča.