Nagorno-Karabah i Jermenija proglasili ratno stanje, isto uradio i Azerbejdžan u nekoliko regiona

64
Foto: Reuters (arhiva)

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno stanje zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi Tas. Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. I Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države. Moskva traži prekid sukoba.

20:30 – Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da provjerava izvještaje o navodnom učešću boraca iz Sirije na strani Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijev, pomoćnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana, ocijenio je da je izveštaj Sirijske opservatorije za ljudska prava „besmislica“, prenosi Rojters.

20:10 – Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Jermensko ministarstvo odbrane procijenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila. Azerbejdžan, za sada bez reakcije na te tvrdnje.

18:20 – Rat dominira naslovnim stranama jermenskih i azerbejdžanskih dnevnih novina.

„Azerbejdžan je izgubio vezu sa stvarnošću“, piše jermenski Hhpres. Dnevnik je oštro optužio Ankaru za vojnu podršku Azerima.

Mediji u Azerbejdžanu za konflikt optužuju Jermene, navodeći da je u sukobima povređeno 19 civila. Navodi se da je ograničen pristup internetu, kako bi se spriječile jermenske provikacije.

16:50 – Region Nagorno-Karabaha saopštio je da je poginulo 16 vojnika, a da je više od 100 ranjeno u sukobu sa snagama Azerbejdžana.

16:05Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Parlament Azerbejdžana donio je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

15:35Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

– Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smještenih u selu Agdere, u cilju izbjegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se – ističe se u saopštenju.

14:05EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povratak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

– Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put naprijed – poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

13:55Jedinice Armije odbrambene Karabaha nanose neprijatelju štetu u tehnici i ljudstvu. Na snimku se vidi serija artiljerijskih napada na kolonu neprijateljskih tenkova i borbenih vozila pješadije.

13:42Papa Franja apelovao je danas da Jermenija i Azerbejdžan riješe svoje razlike pregovorima nakon sukoba oko otcijepljenog regiona Nagorno-Karabah.

Papa je rekao da je zabrinut zbog izvještaja o novim sukobima, u kojima izvori obje strane navode da ima ljudskih gubitaka.

13:24 – Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

– Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući djecu i žene – navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

13:16 – Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su četiri helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pejšadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.

13:00Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije, prenosi Tas.

12:35Turska je danas pozvala Jermeniju da odmah prestane sa neprijateljstvima prema Azerbejdžanu jer će to „zapaliti region“.

– Najveća prepreka miru i stabilnosti na Kavkazu je neprijateljski stav Jermenije i ona se mora odmah povući i obustaviti neprijateljstva koja će zapaliti region – rekao je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodajući da će Ankara podržati Baku sa „svim svojim resursima“.

12:04Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, povodom eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

11:32Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije.

10:48Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Objavljena je i opšta mobilizacija.

10:52 – Jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.