Nakon 28 godina i dalje u fazi istrage predmet koji se odnosi na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu

6
Foto: Klix.ba

Pred pravosuđem BiH je i poslije 28 godina u fazi istrage predmet koji se odnosi na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog borca i civila, koji su ubijeni u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet je u radu u Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, naveli su iz ove institucije.

– Predmet je u fazi aktivne istrage i više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati – navodi se u odgovoru Srni na pitanje o aktivnostima Tužilaštva koji se odnose na masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu u kojoj su pronađeni ostaci 181 Srbina.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.