Nasljednica Merkelove odustala od kandidature za kancelara

20
Foto: Michael Kappeler/dpa

Anegret Kramp-Karenbauer, koju je njemačka kancelarka Angela Merkel odredila kao svoju nasljednicu, neće se kandidovati za najvišu funkciju u Njemačkoj, javlja Dojče vele.

Izvor je rekao da Markelova želi da Kramp-Karenbauerova ostane na poziciji ministra u vladi. Ona trenutno vodi Ministarstvo odbrane i na čelu je Hrišćanskodemokratske unije.

Kramp-Karenbauerova je imala problema u učvršćivanju kontrole nad svojom strankom nakon što joj je jedan lokalni odbor otkazao poslušnosti i pomogao lokalnom lideru da dođe na funkciju u saradnji sa krajnjom desnicom.

Anegret Kramp-Karenbauer se našla u nezgodnoj poziciji kada je stranački odbor u Tiringiji pokazao neposlušnost i sa populističko-desničarskom Alternativom za Njemačku glasao za Tomasa Kemeriha, kandidata Liberalno-demokratske stranke za premijera pokrajine.

Predsjednica Hrišćansko-demokratske unije pristala je i na krizni sastanak šefova stranaka vladajuće savezne koalicije koji je predložila Socijaldemokratska partija Njemačke.

Kramp-Karenbauer je i danas na sastanku Predsjedništva partije rekla da postoji nejasan odnos dijelova njene stranke sa Alternativom za Njemačku i Ljevicom, a da je ona striktno protiv saradnje sa tim strankama.

Najavila je i da će se povući sa mjesta lidera demohrišćana, pošto će do ljeta biti organizovani izbori novog kandidata za mjesto kancelara Njemačke.