NATO: MAP ne prejudicira članstvo, saradnja obostrano korisna

64
Foto: NATO

Pristupanje BiH Akcionom planu za članstvo (MAP) ne prejudicira bilo kakvu odluku o potencijalnom članstvu u NATO u budućnosti, saopšteno je iz Alijanse i navodi se da su reforme na polju odbrane jedna od ključnih pitanja za saradnju.

Saradnja BiH sa NATO-om predviđena je Programom reformi, navode iz ovog vojnog saveza, dodajući da je ta saradnja obostrano korisna.

– BiH mora da nastavi sa demokratskim i reformama na polju odbrane kako bi ispunila težnje ka članstvu u NATO-u i EU i kako bi postala nezavisna demokratska zemlja koja potpuno funkcioniše – navodi se u tekstu.

U tekstu, koji je objavljen u odjeljku „Odnosi sa pojedinačnim partnerskim zemljama“ navodi se da su, osim reformi na polju odbrane, za saradnju ključni demokratski, institucionalni i bezbjednosni sektor.

Kao ključna polja saradnje BiH sa Alijansom navodi se izgradnja sposobnosti i međusobnog djelovanja, uz napomenu da BiH radi na razvijanju profesionalnih oružanih snaga koje sarađuju sa NATO-om, te da su u njihovom sastavu dobrovoljci koji ispunjavaju visoke profesionalne standarde.

U tekstu se podsjeća da je BiH 2010. godine pozvana da se pridruži MAP-u.

BiH je od 2014. godine, u okviru Inicijative partnerskog međusobnog djelovanja (PII) učestvovala na Platformi za međusobno djelovanje, sastanku kojem prisustvuju saveznici iz Alijanse i 24 izabrana partnera koji aktivno doprinose operacijama NATO-a, kao i to da je BiH aktivan učesnik Programa za izgradnju integriteta (BI).

NATO navodi da su vojnici iz BiH učestvovali u misiji Alijanse u Avganistanu, kao dio danskog i njemačkog kontigenta.

Kada je riječ o široj saradnji, iz NATO navode da se na nivou BiH, uz konsultacije sa Alijansom, razvijaju potencijali za vanredne situacije i upravljanje katastrofama, uključujući pravni okvir za suočavanje sa takvim situacijama.

U tekstu se ističe da je BiH u maju 2014. godine od Alijansinog Evro-atlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe /EADRCC/ zatražila pomoć usljed poplava u zemlji, te da je NATO koordinisao pomoć saveznika koji su slali helikoptere, čamce, vodu za piće, opremu za skloništa i novčana sredstva.