Nebenzja: Propagandistički prijedlozi Kijeva

5
Foto: Alexander Shcherbak/TASS

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je prijedlog Kijeva da se održi mirovni samit „plitka propaganda“ i da se stoga ne očekuje učešće Rusije na tom događaju.

Ruski diplomata je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini rekao da kijevska vlada vidi „kapitulaciju Rusije“ kao jedino mirno rješenje sukoba.

– Zato je, iznoseći ovaj plitki propagandistički prijedlog za mir, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da ne očekuje da Rusija učestvuje u tome – rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Prema njegovom mišljenju, inicijativa Kijeva za „mirovni samit“ ima za cilj samo da dobije veću podršku Zapada.

– Sada se Ukrajina buni oko ideje o nekakvom „mirovnom samitu“, nagovještavajući da je Rusija ta koja ne želi mir. Jasno je da je ovo pokušaj da se pogodi zapadnjačka publika, koja je počela da postavlja sve više pitanja kao na to kako Kijev troši dodijeljeni novac, a takođe se pitamo zašto bi Ukrajina odbacila realne inicijative za posredovanje jednu za drugom – rekao je Nebenzja.

On je rekao da ovdje postoji skriveni plan.

– Naizgled, evo ga – lovorova grančica u rukama Kijeva „samit mira“. Šta može biti važnije ili plemenitije od toga? Čak i kada se brzo sagleda stvar, postaje jasno da ovaj fensi omot prekriva trulež iznutra i skrivenu agendu – dodao je Nebenzja.

On kaže da je „mirovni plan“ Kijeva potpuno odvojen od realnosti.

– Oni dolaze sa raznoraznim ekstravagantnim idejama, uključujući mirovni plan u 10 tačaka koji nema veze sa realnošću – rekao je Nebenzja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije da Kijev namjerava da do kraja februara organizuje „samit mira“ u UN.

On je pozvao generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da bude moderator.

Iz Guteresove kancelarije rečeno je agenciji TASS da on „može da posreduje samo ako sve strane to žele“.