Nebenzja (Rusija): Šmit obmanjuje međunarodnu zajednicu, rezolucija o Srebrenici prijetnja po mir

18
Foto: Screenshot

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da njemački državljanin Kristijan Šmit nema pravo da govori u Savjetu bezbjednosti UN i da on obmanjuje cijelu međunarodnu zajednicu, te poručio da je provokativni tekst dokumenta o Srebrenici prijetnja po mir i bezbjednost u BiH i regionu.

Nebenzja je istakao da izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Savjetu bezbjednosti UN nije razmotrena u Predsjedništvu BiH i ne odražava mišljenje svih konstitutivnih naroda u zemlji.

– Sa žaljenjem konstatujemo da ovo nije nesrećan incident nego konzistentan stav dijela elite u BiH koja potkopava ulogu Predsjedništva BiH kršenjima, na koja podstiču zapadne zemlje – rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je dodao da je uspostavljen „paralelni, vanustavni, nezakoniti i antidemokratski sistem za donošenje odluka i njihovu primjenu u ime BiH od predstavnika samo jednog entiteta“.

– Dejtonski sporazum je okončao krvavi etnički sukobi i ostaje fundamentalni dokument za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Narodi u BiH, uprkos Dejtonu, vide pokušaje da se nametnu zapadne metode centralizacije i unifikacije zemlje upotrebom lukave formule – takozvanog civilnog društva – ocijenio je ambasador Ruske Federacije.

On je ukazao da se „ignorisanjem interesa Srba, koji žive u ovoj zemlji i čija autonomija otežava sprovođenje interesa Zapada, zaobilazi autoritet Predsjedništva BiH“.

– Legitimno izabrani predstavnici u BiH i članovi njihovih porodica su predmet nelegalnih sankcija, suočavaju se sa prijetnjama i ucjenama, kao i politički motivisanim krivičnim gonjenjima – podvukao je Nebenzja.

On je dodao da se „humanitarni projekti gase iz političkih razloga i vrši se pritisak na finansijski sistem da bi se stvorili društveno-ekonomski problemi i izazvala kriza s ciljem da se kaže da je javnost nezadovoljna“.

– Republika Srpska i Srbi u BiH su izopšteni u sopstvenoj zemlji, optuženi za separatističke težnje, pripisuju im se svakakve etikete, uključujući da su genocidan narod. Principi demokratije i inkluzivnog demokratskog procesa bačeni su kroz prozor kada je riječ o BiH – rekao je ruski ambasador.

On je istakao da je Banjaluka potvrdila na najvišem nivou principijelan stav o zaštiti Dejtonskog sporazuma.

– Vidimo konzistentne pokušaje zapadnih zemalja da unište sve što je ostvareno u godinama poslije sukoba i da se stvori klima uzajamnog nepovjerenja među narodima u BiH, te da se pojača međuetnička nesloga – dodao je Nebenzja.

On je ocijenio da postoji jasna namjera da se zemlja pretvori u kolonijalnu formu kojom može da se lako manipuliše iz Vašingtona, Londona, Berlina i Brisela.

– Uvjereni smo da je važan instrument ove kolonijalne politike Kristijan Šmit. Ovaj njemački državljanin nema pravo da govori u Savjetu bezbjednosti. On nema podršku konstitutuvnih naroda i nije izabran konsenzusom u Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira i – najvažnije – nema mandat od Savjeta bezbjednosti – istakao je Nebenzja.

On je rekao da Šmitovi nezakoniti potezi izazivaju štetu bez premca po međuetničke odnose u BiH i da njegovo učešće diskredituje ovo tijelo, a da su njegovi takozvani izvještaji izrazito subjektivni i ne odražavaju realnost.

– On obmanjuje čitavu međunarodnu zajednicu. Uvjereni smo da bi cilj stabilizaicje situacije u BiH bio ispunjen brzim i bezuslovnim zatvaranjem Kancelarije takozvanog visokog predstavnika – rekao je ambasador Rusije.

Nebenzja je rekao da je „predstavljanje dokumenta o tragičnim događajima u Srebrenici bez saglasnosti svih entiteta direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i predstavlja ozbiljno kršenje Dejtona i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN“.

– Smatramo da je ovaj provokativni tekst prijetnja po mir u bezbjednost u zemlji i čitavom regionu – rekao je ruski izaslanik i ukazao da iza inicijative stoji Njemačka – zemlja koja je u 20 . vijeku počela dva svjetska rata i počinila genocid.

Nebenzja je podsjetio da zapadne zemlje odbijaju da se u Savjetu bezbjedosti UN diskutuje o bombardovanju SR Jugoslavije prije 25 godina.