Nebenzja: Svijet na ivici nuklearne katastrofe

5
Foto: Alexander Shcherbak/TASS

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu nuklearne elektrane Zaporožje guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u Savjetu bezbjednosti UN.

– Prave razmjere nuklearne katastrofe u nuklearnoj centrali Zaporožje je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva – rekao je Nebenzja.

On je istakao da je zračenje u nuklearnoj centrali Zaporožje, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

On je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posjete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN „shvata punoću svoje odgovornosti“ i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

– S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rješavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u nuklearnu elektranu Zaporožje što je prije moguće – možda čak i prije kraja avgusta – naglasio je ruski diplomata.

Generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi poručio je da u elektrani trenutno ne postoji neposredna prijetnja po bezbjednost.

– Prema mojoj ocjeni, u ovom momentu ne postoji neposredna opasnost po nuklearnu bezbjednost. Ipak, situacija može da se promijeni svakog časa – rekao je Grosi.

Posjeta misije IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožje treba da se realizuje što prije, rekla je na sjednici zamjenik američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja Boni Dženkins.

– Njihova posjeta se ne smije odlagati rekla je Dženkins i pozvala da se ekspertima IAEA omogući pristup nuklearki.

Kina, koja predsjedava SB UN u avgustu, pozvala je strane da sjednu za pregovarački sto.