Nebenzja (Rusija): Zapad pokušava da stav o centralizaciji nametne ljudima u BiH

28
Foto: Screenshot

Ljudima u BiH pokušava da se nametne zapadni stav o centralizaciji i ujedinjenju „države“ pod pogrešnom formulom civilnog društva i to je u suprotnosti sa tekstom i duhom Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o BiH u Njujorku napomenuo je da Savjet ne može da nastavi da zanemaruje činjenicu da se pred njihovim očima BiH pretvara u kolonijalni entitet kojim otvoreno manipulišu Vašington, London i Brisel.

– Razorna aktivnost samoproklamovanog visokog predstavnika, koji je sebi dao niz državnih funkcija i na zakonodavnom nivou i pokušava da reaguje po svom nahođenju, izaziva ozbiljnu eskalaciju tenzija. On je odvojen od realnosti, što se jasno vidi u njegovom izvještaju – rekao je Nebenzja komentarišući izvještaj njemačkog političara Kristijana Šmita.

On je upozorio da razvoj situacije u BiH izaziva zabrinutost, jer je unutrašnja politička priza postala stalna realnost.

– Unutrašnja politička kriza sada je postala stalna realnost. Međuetnički sporovi ne samo da traju nesmanjenom žestinom, već i eskaliraju i dobijaju nove oblike – naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, rješenja za BiH nakon sukoba zbog čega se Savjet bezbjednosti sastaje dva puta godišnje sada su u zastoju zbog ciljanih napora zapadne zajednice koja teži da sprovede svoje „uske, dvostruke interese u regionu“.

Nebenzja je napomenuo da su ugroženi suštinski okviri Dejtonskog sporazuma i to jednakost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širim ustavnim ovlaštenjima.

On je izrazio žaljenje što su pred Savjet bezbjednosti iznesene izmišljotine čija je svrha stvaranje lažne slike o situaciji u BiH, kako bi se sve izokrenulo i da se odgovornost za krizu prenese na one koji štite stubove Dejtonskog sporazuma.

Nebenzja je predložio da članovi Savjeta bezbjednosti UN pročitaju relevantan materijal koji je predala Republika Srpska i u kojem su iznesene objektivne informacije o realnoj situaciji zemlji.

Ruski ambasador je dodao da je kancelarija OHR-a davno zastarjela i da je treba zatvoriti što je prije moguće, jer BiH od toga ne može ništa pozitivno očekivati od nje.