Nebenzja: Zapad „torpeduje“ sve mirovne napore

4
Foto: Alexander Shcherbak/TASS

Zapadne zemlje u Savjetu bezbjednosti UN nastavljaju da „torpeduju“ sve napore za deeskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija.

Nebenzja smatra da je danas neophodno odmah prekinuti vatru i zaustaviti krvoproliće, što se svima činilo da je to očigledno.

– Nažalost, naše zapadne kolege u Savjetu bezbjednosti nastavljaju da torpeduju sve napore na deeskalaciji na terenu i blokiraju donošenje hitnih odluka Savjeta čiji je cilj normalizacija situacije što je prije moguće i, prije svega, prekid vatre – rekao je Nebenzja tokom 10. vanredne specijalne sjednice Generalne skupštine UN.

Govoreći o kopnenoj operaciji Izraela u Pojasu Gaze, Nebenzja je rekao da Savjet bezbjednosti ne može dati „odriješene ruke“ izraelskim snagama za ove akcije.

– Očigledno je da bi kopnena operacija punog obima koju je pokrenuo Izrael u Gazi mogla biti ne samo ogromna tragedija za dva miliona ljudi koji tamo žive, već bi mogla da bude okidač za proširenje regionalnog sukoba – dodao je Nebenzja.