Nehamer: Ruski gasni embargo je nemoguć, EU će sama sebi nanijeti štetu

23
Foto: Karl Nehamer

Situacija u Ukrajini pokazuje da sankcije Rusiji ne djeluju onako brzo kako se Evropska unija nadala, za to je potrebno vrijeme, rekao je u četvrtak austrijski kancelar Karl Nehamer i istakao da se Austrija uvijek zalagala za to da ekonomska ograničenja donesu više štete onome protiv koga su uvedena nego onima koji ih uvode.

– Zbog toga je stav Austrije da je gasni embargo nemoguć. To nije samo zato što smo mi kao Republika Austrija zavisi od ruskog gasa, već od njega zavisi i njemačka industrija i ako ona izgubi stabilnost, isto će se desiti i s austrijskom industrijom – rekao je Nehamer na konferenciji za novinare u Beču poslije razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Nehamer vjeruje da će „inteligentne“ sankcije Rusiji, koje uključuju mjere protiv njene ekonomije, funkcionisati, ali da je za to potrebno vrijeme.

Mađarski premijer je istakao da se Mađarska i dalje protivi embargu na uvoz gasa iz Rusije u Evropsku uniju i da u tome nije usamljena.

– Stojimo pred zidom koji se zove „gasni embargo“. I ja predlažem Evropskoj uniji da ne udara u njega, u vezi s tim pitanjem nisam usamljen – rekao je Orban.