Nešić: Agencije da dostave informaciju o mogućem terorističkom napadu

7
Foto: Klix.ba

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić uputio je bezbjednosnim agencijama zahtjev da dostave informaciju o tome da li je moguć teroristički napad u BiH i da li bi državljani BiH mogli da ga izvrše u Evropi ili svijetu.

– Očekujem u toku dana ili sutra da mi dostave sve potrebne relevantne informacije nakon čega ću upoznati javnost o tome – rekao je Nešić.

Nešić kaže da nije upoznat sa informacijom da je njemački ministar odbrane Boris Pistorius otkazao posjetu BiH iz bezbjednosnih razloga.

– Ukoliko je u pitanju stabilnost u BiH, onda je to veliko pitanje za sve nas u bezbjednosnom sektoru i jedan veliki upitnik sa kojim svi moramo da se pozabavimo – naveo je Nešić.

On je pojasnio da je potrebno ispitati da li informacije sa kojima raspolaže Njemačka odgovaraju stvarnosti i da li postoji mogućnost ugrožavanja bezbjednosti unutar BiH.

– Naložiću da se ispitaju sve okolnosti i da, ukoliko postoji bilo kakva opasnost po bezbjednost unutar BiH, bude uklonjena. Potrebno je zaštititi mir i stabilnost naših građana i imovine – rekao je Nešić za Srnu.

Nešić je istakao da informacije sa kojima trenutno raspolaže Ministarstvo bezbjednosti govore da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i da nema ugrožavanja sigurnosti, dodajući da bezbjednosne agencije preduzimaju sve mjere i radnje kako bi takva situacija ostala.

Na pitanje da li su poruke podrške palestinskoj islamističkoj organizaciji Hamas koje su se posljednjih dana mogle čuti iz Sarajeva dovele u pitanje bezbjednosnu situaciju u BiH, Nešić je rekao da očekuje od federalnog i MUP-a Kantona Sarajevo da izvrše provjere da li su na protestu učestvovali ekstremisti ili lica koja prolaze kroz operativne radnje i da li se od njih mogu očekivati nepredviđene akcije.

– Potrebno je identifikovati ta lica, pogotovo ona koja su nosila ekstremističke zastave, da se utvrdi ko su i da se provedu preventivne mjere i radnje protiv njih. Očekujem da utvrde ko su lica koja su nosila zastavu „Islamske države“. Takva lica je potrebno procesuirati – istakao je Nešić.