Netanjahu: Hamas unazađen za mnogo godina

9
Foto: Gali Tibbon/AP

Devetodnevno bombardovanje Gaze koje je izvršio Izrael „unazadilo je Hamas za mnogo godina“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izrael i palestinske militantne grupe u Gazi i noćas su razmjenjivali vatru do ranih jutarnjih časova, prenio je Bi-Bi-Si.

Netanjahu je rekao da je Hamas, militantna grupa koja upravlja Gazom, pretrpio „neočekivane udare“ i da će operacija „biti nastavljena onoliko dugo koliko je potrebno da se ponovo uspostavi mir“ za sve izraelske građane.

Najmanje 215 ljudi, uključujući blizu 100 žena i djece, poginulo je do sada u Gazi, saopštilo je lokalno Ministarstvo zdravlja. U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje djece, navodi medicinska služba.

Izraelska vojska saopštila je na „Tviteru“ da su borbeni avioni noćas nastavili akcije na jugu Pojasa Gaze i pogodili oko 40 podzemnih meta koje pripadaju Hamasu.

Precizirano je da je su u operaciji učestvovala 52 aviona i da je ispaljeno oko 120 preciznih projektila.

Francuska je, zajedno sa Egiptom i Jordanom, podnijela nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN sa pozivom da se proglasi prekid vatre.

Izrael procjenjuje da su na početku konflikta Hamas i Islamski džihad, glavne grupe u Gazi, imale arsenal od oko 12.000 raketa i minobacačkih granata. Do juče je na Izrael ispaljeno oko 3.300 projektila, a 450 do 500 je imalo prekratak domet.