Nevesinje: Veliki mural sa likom mitropolita Amfilohija

300
Foto: hercegovinapromo.com

Veliki mural sa likom blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija oslikan je na centralnom trgu u Nevesinju.

Mural je juče oslikao umjetnik iz Trebinja Miloš Naračić, na inicijativu navijačke grupe „Delije“, a za realizaciju su dobili podršku i blagoslov Crkvene opštine Nevesinje.

Iz navijačke grupe „Delije“ poručili su da su na ovaj način željeli da se oduže mitroplitu koji je podržao Nevesinje kad je trebalo i uvijek bio uz narod ovog kraja.

– Mitropolit Amfilohije bio je stub pravoslavlja u Crnoj Gori. Mi smo tokom cijele godine slali poruke podrške braći u Crnoj Gori, a na ovaj način htjeli smo da izrazimo zahvalnost mitropolitu za sve što je radio za srpski narod – poručuju „Delije“ i dodaju da su na ovaj način mitropolitu odali poštu.

Foto: Nevesinje.info

Mural je iscrtan za Mitrovdan, zbog simbolike koji ovaj dan ima za Nevesinje i cijelu Hercegovinu, kada se obilježava sjećanje na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine, kada je odbranjeno Nevesinje i istočna Hercegovina.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra u Kliničkom centru u Podgorici od posljedica virusa korona. Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u prisustvu velikog broja crkvenih velikodostojnika, državnih zvaničnika i vjernika.