Nikolić: Kad smo zajedno, onda smo i jači

45
Foto: Igor Radojičić/Twitter

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je u Banjaluci, sedmi put za redom, obilježen Dan državnosti Srbije i naglasio da se sa ovog skupa šalje poruka sloge i zajedništva.

– Tako treba da nastavimo, jer kada smo zajedno, onda smo i jači – izjavio je Nikolić novinarima na svečanom prijemu povodom obilježavanja 15. februara – Dana državnosti Srbije koji je organizovao u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

On je čestitao praznik svim državljanima Srbije koji žive u Srpskoj, kao i svim Srbima u Republici.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su odnosi Srpske i Srbije u svim oblastima dobri, te zasnovani na bratskoj ljubavi, velikom političkom razumijevanju i ekonomskoj i finansijskoj podršci.

– Sigurna sam da će naši odnosi i saradnja u budućnosti biti sve jači i da će integracija o kojoj dugo govorimo dobiti neke svoje dimenzije u svim oblastima. Sarađujemo odlično u oblastima školstva, zdravstva, privrede i mnogo je prostora ostalo za unapređenje tih odnosa – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Predsjednica Srpske je svim građanima Srbije, ali i Srpske, čestitala ovaj, kako je rekla, veliki praznik.

Foto: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović pridružio se ovim čestitkama, navodeći da Srbija na ovim prostorima ima najdužu istoriju kada je riječ o elementima državnosti.

– Zahvaljujemo Srbiji što je svih ovih godina bila podrška Srpskoj, ali i BiH. Srbija podržava razvoj, opstanak i sve ono što donosi dobro za sve građane Republike i BiH – rekao je Čubrilović.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanosti su prisustvovale i brojne zvanice iz javnog, političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života.

Povodom 15. februara – Dana državnosti Srbije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku generalnom konzulu Srbije u Banjaluci Vladimiru Nikoliću.

Srbija slavi 15. februar – Dan državnosti u spomen na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci istakli su da je 15. februar najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.