Nikšić: Na narednom sastanku set zakona za evropski put BiH

6
Foto: Klix.ba

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da je današnji sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH bio priprema za novi koji će biti održan za 15 dana, a na kojem će biti usaglašen novi set zakona za evropski put BiH.

Nikšić je rekao da će te zakone pokušati da usvoje na Savjetu ministara i u Parlamentranoj skupštini BiH i na taj način stvoriti pretpostavke za otvaranje pristupa udruženim fondovima i pregovora za pristupanje EU.

On je naveo da su rezultati razgovora na sastancima lidera vladajućih stranaka u BiH vidljivi i da je to korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti na nivou BiH.

– Ovo je korak ka uspostavljanju vlasti koja će u interesu građana razgovarati o onome oko čega je moguć razgovor i koja će staviti po strani ono oko čega se ne može razgovarati – rekao je Nikšić novinarima u Sarajevu nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

On je rekao da je posljednji sastanak lidera, koji je održan u avgustu u Istočnom Sarajevu, rezultirao sprovođenjem skoro svih zaključaka, te da je samo ostao još zakon o sudovima u BiH.

Nikšić je naveo da nije u potpunosti tačna ranija informacija da je zakon o sudovima usaglašen sa Evropskom komisijom.

– Današnji sastanak je protekao bez trzavica i rasprava. Dosta je stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću. Svako se argumentima bori za svoje stavove da bi na kraju došli do određenih rješenja – rekao je Nikšić.

On je naveo da postoji dogovor da budu formirane radne grupe koje će raditi na izradi zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Neki će reći da smo se dogovorili i da ćemo izdati interese neke. Ništa od toga se nismo dogovorili. Ljudi iz struke će raditi na zakonu i on će biti u skladu sa evropskim zakonima. To ne znači da ćemo brisati strane sudije. Oni neće biti brisani do onog trenutka kada postane izvjesno da postoje opterećenja, a to je kada postane izvjesno da ćemo biti članica EU, jer ne možemo biti članica sa stranim sudijama – pojasnio je Nikšić.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona u BiH, te da i tu postoje različiti stavovi, kao i o presudi Suda u Strazburu.

– Pričali smo i o visokom predstavniku, mi tu imamo svoj pogled. Nažalost, mi smo zemlja u kojoj još postoji potreba za Kancelarijom visokog predstavnika. Izjave (lidera SNSD-a) Milorada Dodika smo čuli, ali naravno, kao što ni on ne može uticati na naše stavove, ne možemo ni mi uticati prema njemu – rekao je Nikšić.

On je dodao da je danas razgovarano i o istočnoj i o južnoj gasnoj konekciji, te investicijama i novcu koji je na računu „Elektroprenosa BiH“, te raspodjeli sredstava od akciza.

Nikšić je demantovao navode novinara da su predstavnici SNSD-a izašli ranije sa sastanka zbog bilo kakvih neslaganja, pojasnivši da su najavljeno otišli ranije zbog obaveza u Banjaluci.