Nikšić: Postoji stabilna većina za formiranje Savjeta ministara

5
Foto: Klix.ba

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je da odluka Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza da ne podrže novi Savjet ministara ne ugrožava stabilnu parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Nikšić je istakao da u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trenutno 23 poslanika podržavaju Savjet ministara i izrazio uvjerenje da će tako biti i u Domu naroda koji tek treba da bude formiran.

– Siguran sam da će stranke koje formiraju Savjet ministara imati stabilnu većinu i u Domu naroda (Parlamentarne skupštine BiH) – rekao je Nikšić za TV Una, podsjećajući da SBiH i NES u parlamentu BiH imaju jednog poslanika.

Kada je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH, Nikšić je konstatovao da postoje problemi jer je SDA na sebi karakterističan način obezbijedila veću participaciju u federalnom Domu naroda nego što im pripada na osnovu izbornih rezultata.

– Mi se sa njima ne možemo takmičiti na tom terenu. Naši razgovori se tiču programa i dogovaranja. Oni imaju puno konkretnije argumente kojim kupuju delegate – rekao je Nikšić i naveo da je u određenim slučajevima SDA zadovoljio interese pojedinaca, a u nekim izvršen je pritisak.

Nikšić tvrdi da su SBiH i NES za sada dio parlamentarne većine na nivou FBiH i dodao da očekuje iskren odnos, odnosno da kažu ukoliko donesu odluku da izlaze iz „osmorke“ i sporazuma o formiranju vlasti.

– Predstoje razgovori i o resorima. Vidjećemo šta su ambicije svakoga od nas. Doprinos koaliciji je veoma jasan, svako od nas treba da dobije ono što mu pripada. Naravno da smo spremni za neke ustupke manjim političkim partijama – rekao je Nikšić.

On smatra da SDA nema prostora za blokadu na nivou BiH, kao ni na nivou FBiH, odnosno da na oba nivoa postoje stabilne parlamentarne većine koje ne uključuju tu stranku.