Nikšić: Spreman sam na kompromis, ali neće se preći preko crvene linije

13
Foto: Klix.ba

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da je spreman na kompromis, ali da postoji crvena linija, kako je rekao, protiv interesa BiH, preko koje se neće preći.

– Otvorili smo niz tema, neko je to i na sastanku primijetio. Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći. Svako od nas ima određene principe i ima stvari koje ne želi popuštati. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo i te tri mjere koje su nama važne – rekao je Nikšić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da kompromis ne znači da prihvataju nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popuste i dogovore se.

– Naši partneri iz Republike Srpske imaju drugačije viđenje, na to smo navikli i nismo nikada pokušavali reći da na određene stvari gledamo isto – tvrdi Nikšić.

Nikšić smatra da sastanak nije okončan i nije završen i da će se dogovoriti kad će se opet sastati i riješiti stvari koje su na stolu.

– Mislim da govorim u ime „trojke“ – nismo spremni da pređemo crvenu liniju protiv interesa BiH – rekao je Nikšić i dodao da je „crvena linija jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH“.

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH, kojem su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i „trojke“, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.