Nikšić: „Trojka“ pokušava da radi na evropskoj perspektivi, a ne da blokira

4
Foto: Klix.ba

Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je danas da su stranke Trojke ušle u vlast da pokušaju riješiti evropsku perspektivu BiH i svakodnevne probleme građana, a ne da bi nešto blokirale.

– Vidjeli ste kako smo mi napadnuti od opozicije u Federaciji BiH, a Milorad Dodik je napadnut u Republici Srpskoj. I to, zapravo, pokazuje da dogovori, razgovori i kompromisi podrazumijevaju da svako nešto daje, ali i da se nečega odrekne – naglasio je Nikšić.

Nikšić je naveo da ne postoje argumenti da je Trojka uradila nešto pogrešno u prethodnom periodu, te dodao da su politike dijaloga počele davati rezultate.

On je ukazao i na malverzacije u javnim preduzećima u FBiH, navodeći probleme u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, te najavio da će u narednom periodu nadležnim organima biti predata dokumentacija koja dokazuje malverzacije u ovoj agenciji.

– Drago mi je da građani prepoznaju našu spremnost da se uhvatimo ukoštac sa kriminalom i korupcijom – rekao je Nikšić na konferenciji za novinare lidera Trojke u Sarajevu.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković podsjetio je da BiH ima „momentum na evropskom putu“, a kao razlog za to naveo je sukob u Ukrajini.

On je istakao da EU priprema veliki paket za Balkan, te da će se tim novcem stvoriti nova radna mjesta i povećati plate, podsjetivši da je BiH od EU već dobila više od 300 miliona evra.

Konaković je dodao da bi ovaj paket pomoći trebao biti ekonomski zamajac koji će zaustaviti odlazak mladih iz BiH.

Govoreći o stanju u javnom preduzeću Autoceste FBiH, Konaković je rekao da takav kriminal nikada nije viđen u BiH, obrazlažući to činjenicom da je za trasu Vranduk-Ponirak, čija dužina je trebalo da bude pet kilometara, potrošeno 76 miliona evra, a završeno samo 41 odsto puta.

On je podsjetio na još jedan projekat Autocesta FBiH za koji su naknadni radovi koštali više od osnovnih radova.

– Za projekat od 70-ak miliona KM su najavljeni naknadni radovi od 90 miliona, što je i 150 odsto više od osnovne cijene koštanja. Nisam nikada vidio bahatiji kriminal – naveo je Konaković.

Lider Naše stranke Edin Forto naveo je da stranke Trojke imaju zadatak da BiH približe EU, kao i da će se najveći iskorak na tom putu u posljednjih pet godina desiti ukoliko Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na narednoj sjednici usvoji set takozvanih evropskih zakona.

On je naveo da bi pridruživanje BiH u EU imalo konkretan značaj, navodeći primjer jednog od projekata u Hrvatskoj koji ova zemlja finansira 15 odsto, dok ostatak finansira EU.