Nisl: Potrebno vrijeme za završetak koridora „Pet ce“

21
Foto: SRNA

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Nisl rekla je danas u Kostajnici kod Doboja, gdje je završena prva dionica auto-puta na koridoru „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku, da je to važan i složen projekat za koji će biti potrebno vrijeme da se završi.

Ona je navela da je to važan infrastrukturni projekat, da rade zajedno sa „Autoputevima Republike Srpske“ i „Autocestama Federacije BiH“, te da je područje Doboja iskorišteno za neke zajedničke aktivnosti.

Nislova je u obraćanju okupljenima zahvalila predstavnicima dva javna preduzeća, te istakla da su u posljednje dvije godine ubrzali radove.

Ona se nada da će se uspjeti da se politika drži van ovog projekta i da neće biti negativnog uticaja na njega.

Elero: Koridor „Pet ce“ jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata

Šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Elero rekao je da je ovo prva dionica na koridoru „Pet ce“ kroz Republiku Srpsku i da je značajna jer se na njoj nalaze dvije petlje.

– Koridor „Pet ce“ je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata. Završetak ove dionice je način da se vidi kako EU želi da podrži ljude – rekao je Elero.

On je rekao da politika nestabilnost ne smije da podriva rad i dalje projekte.

– Nama bi bilo draga da možemo još mnogo projekata proslavimo – istakao je Elero i apelovao da politički predstavnici prevaziđu razlike.

Stanarević: Putevi nisu politika, već ljudi

Vršilac dužnosti direktora „Autoputeva“ Slobodan Stanarević rekao da su završeni prvi kilometri na panevropskom koridoru.

– Putevi nisu politika, već ljudi, pogotovo auto-putevi – rekao je Stanarević.

Foto: SRNA

Jerinić: Šansa za razvoj prirede Doboja i Srpske

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić istakao je značaj izgradnje mreže auto-puteva, jer ovom izgradnjom Doboj ostaje saobraćajno čvorište.

– Ovo je šansa za razvoj privrede Doboja, ali i Republike Srpske – rekao je Jerinić koji je dodao da se na tome neće stati, odnosno da će se nastaviti gradnja auto-puteva.

Foto: SRNA

Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja, ozvaničen je završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru „Pet ce“, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine.

Riječ je o dionici na pravcu od petlje „Tovira“ do petlje „Kostajnica“ za koju je EU obezbijedila grant od 15 miliona evra, dok je za ovaj panevropski projekat izdvojeno čak 500 miliona evra bespovratnih sredstava.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a, kao i grant sredstvima EU. Izvođač radova bila je kompanija „Integral inženjering“ iz Banjaluke.

Dužina koridora „Pet ce“ na teritoriji Republike Srpske je oko 45 kilometara i pruža se u pravcu sjevere-jug, od Vukosavlja do Doboja.

Svečanosti su prisustvali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Tu su bili i šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Elero, direktor EBRD-a u BiH Manuela Nisl, vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.