Mitropolit Avgustin njemačkom šefu diplomatije: Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori ugroženi, zaštitite ih

57
Foto: preokret.info

Mitropolit Njemačke Avgustin, egzarh Centralne Evrope i predsedavajući Pravoslavne episkopske konferencije u Njemačkoj obratio se pismom ministru spoljnih poslova Njemačke Hajku Masu i ukazao na težak položaj pravolsavnih vjernika u Crnoj Gori nakon i u vezi donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pismo objavljujemo u cjelosti, uz redakcijsku opremu…

Veoma uvaženi gospodine savezni ministre,

Kao predstojatelj Pravoslavne episkopske konferencije u Njemačkoj, dajem sebi slobodu da skrenem Vašu pažnju na našu pravoslavnu braću u Crnoj Gori, koja, nakon nedavnog usvajanja Zakona o vjerskim slobodama i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica od strane crnogorskog parlamenta, osjećaju da im je povređena vjerska sloboda.

Izgleda da će implementacija ovog zakona služiti kao instrument za otuđenje religijskih objekata stečenih ili izgrađenih prije 1918, za koje nedostaje zvanični dokaz o vlasništvu. Naša pravoslavna braća u Crnoj gori su ovim mjerama, koja dovode u opasnost više od osam stotina godina kontinuirano duhovno prisustvo i kulturno nasljeđe, direktno pogođena.

Moja sabraća u episkopskoj službi i ja duboko smo zabrinuti zbog konstantnih napetosti u crnogorskom društvu, gdje pravoslavni hrišćani i dalje protestuju radi očuvanja svojih sakralnih mjesta.

Molim za zaštitu pravoslavnih hrišćaniki i hrišćana u Crnoj Gori od svake povrede njihovih ljudskih i vjerskih prava.

Ostajte u svakom trenutku uvjereni u moju molitvu kao i neograničenu podršku Vašim diplomatskim naporima u borbi za vjerske slobode, kako na ovom dijelu Zemlje, tako i širom svijeta.