„Njujork tajms“: Velike pukotine unutar ukrajinskog rukovodstva

4
Foto: president.gov.ua

Sve su veće pukotine unutar ukrajinskog rukovodstva, tvrdi „Njujork tajms“, pozivajući se na nedavnu javnu kritiku administracije predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na račun glavnokomandujućeg ukrajinskih vojnih snaga Valerija Zalužnog.

Zalužni je prošle sedmice rekao da da je sukob sa Rusijom dospio u ćorsokak i da nijedna strana vjerovatno neće ostvariti značajne dobitke u skorije vrijeme.

„Njujork tajms“ navodi da je javni ukor „signalizirao pojavu razdora između vojnog i civilnog rukovodstva u ionako izazovnom vremenu za Ukrajinu“.

Prema pisanju lista, u Ukrajini već više od godinu dana kruže glasine o tenzijama između Zelenskog i Zalužnjog. Međutim, kritika koju je zamjenik šefa kabineta predsjednika Igor Žovkva uputio Zalužnom zbog njegovog nedavnog teksta za list „Ekonomist“ možda prvi put razotrkiva ovaj raskol, piše američki list.

Administracija Zelenskog javno je kritikovala Zalužnog nakon što je u svom članku za britanski magazin upozorio da su zaraćene strane u „ćorsokaku“, upoređujući situaciju sa Prvim svjetskim ratom.

Zalužni je dalje predvidio da je malo vjerovatno da će ukrajinska vojska izvesti „dubok prodor“, osim ako joj njene pristalice ne obezbijede naprednije oružje.

Komentarišući Zalužnijev članak, Žovkva je rekao da je posljednje što bi on uradio jeste da za medije komentariše šta se dešava i šta bi se moglo dogoditi na frontu, uz napomenu da takve izjave samo idu na ruku Rusiji.

On je rekao da su ga zvali neimenovani zapadni zvaničnici koji su bili u panici i raspitivali se da li je Kijev „zaista u ćorsokaku“.

Zelenski je, takođe, jasno stavio do znanja tokom konferencije za novinare da ne vidi da je front u ćorsokaku, podsjeća „Raša tudej“.

U međuvremenu, Ukrajina trpi velike gubitke u ljudstvu i male dobitke u kontraofanzivi, koja je počela početkom juna. Prema procjenama ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Kijev je od tada izgubio čak 90.000 vojnika.

Ukrajinsko rukovodstvo je priznalo da operacija ne teče tako glatko kako je planirano, što je okolnost za koju Zelenski sugeriše da je posljedica neadekvatne pomoći koju pruža Zapad.