Nobilo: Uzunovićeva priznala da je dokumente o Šmitovom imunitetu dobila van sudskog procesa

26
Foto: Klix.ba

Advokat Ante Nobilo izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je zabrinut i šokiran priznanjem sudije Sene Uzunović da je van sudskog procesa dobila dokumente u vezi sa imunitetom Kristijana Šmita i upotrijebila ga u svom formalnom sudskom rješenju, naglašavajući da je to teška povreda prava na odbranu u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića.

Na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon današnjeg ročišta, Nobilo je istakao da Uzunovićeva nije dobila dokument o Šmitovom imunitetu ni od Tužilaštva niti od odbrane.

– To znači da imamo materijalnu potvrdu da postoji neka komunikacija između Suda i nekih vansudskih elemenata, da oni komuniciraju i pribavljaju dokaze, a ne samo kroz sudnicu i sudski postupak. To je najveće priznanje koje smo danas dobili i meni je toliko šokantno da ne mogu da vjerujem da je to faktički sudija sama i priznala – naglasio je Nobilo.

On je pojasnio da se to nikada nije smjelo dogoditi, pojašnjavajući da Sud ne može komunicirati s nekim drugim faktorima i stvarati dokaze u spisu i na osnovu tih dokaza koje nikada odbrana nije vidjela donositi odluke o najbitnijim stvarima, poput toga koje će dokaze prihvatiti, a koje ne.

– To je teška povreda prava na odbranu i pokazuje da se iza zavjese vrši intenzivna komunikacija o kojoj mi kao odbrana ne znamo ništa, a tiče se ovog postupka. To se nije smjelo desiti. Moramo zauzeti stav u vezi sa načinom kako ćemo se prema tome postaviti – rekao je Nobilo.

On je naveo da ostaje da se vidi koji će dokazi biti dozvoljeni odbrani.

– Dakle, ništa što bi moglo dovesti u pitanje funkcionisanje Kristijana Šmita, njegovo pravo da donosi zakone. Znači, sve ono što su bitni problemi BiH nastoji se staviti apsolutno van ovog postupka. Nama je to sada potpuno jasno – istakao je Nobilo.

Prema njegovim riječima, to je, na sreću, i ranije bilo jasno tako da je pripremljena i druga linija odbrane koja će sada biti aktivirana jer je većinu tih stvari Sud prihvatio.

Sudija Sena Uzunović je na današnjem ročištu na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Milošu Lukiću odbila prijedlog odbrane za saslušanjem Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.