Novak: Želimo da jačamo evropsku perspektivu BiH

9
Foto: katalin.novak/Instagram

Predsjednik Mađarske Katalin Novak izjavila je nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović u Budimpešti da želi da evropska perspektiva BiH bude jača.

Ona je istakla da su BiH i Mađarska partneri i da želi da takvi odnosi budu zadržani ili dodatno poboljšani.

Novakova je pozdravila kadidatski status za pristupanje EU koji je BiH dodijeljen u decembru.

– Taj proces ne smije da se zaustavi. Želimo da jačamo evropsku perspektivu BiH – poručila je Novakova.

Ističući da je zvanična posjeta Cvijanovićeve Budimpešti važna, ona je naglasila da je na sastanku bilo riječi i o ostalim temama, kao i o sukobu u Ukrajini, te da vjeruje da će situacija biti stabilizovana.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i mađarska predsjednica Katalin Novak održale su tet-a-tet sastanak u Budimpešti, a potom i sastanak delegacija.

Zvaničnu posjetu Mađarskoj Cvijanovićeva je započela danas ceremonijom svečanog dočeka koji je priredila Novakova i polaganjem vijenca na Spomenik neznanom vojniku u Budimpešti.

Tokom zvanične dvodnevne posjete, Cvijanovićeva će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te u Sentandreji sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.