Novaković Bursać: Apsurdan i neprihvatljiv prijedlog amandmana SDP-a

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH kojima se, između ostalog, uvode funkcije „predsjednika i dva potpredsjednika BiH“, kao i „premijera BiH“, te poručila da nema nikakvu šansu da budu usvojeni.

– Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program – rekla je Bursaćeva za Srnu.

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi sa nadležnošću nivoa BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvata „i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom“, što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

– Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopšte nije tačno – naglasila je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih „poustave“.

– Ovakvim pristupom promjenama Ustava ova stranka obezvređuje politički dijalog i sam značaj procesa ustavnih promjena u BiH – zaključila je Bursaćeva.