Novaković Bursać: CIK nije imala pravo da samovoljno raspakuje proceduru

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da utvrđivanje izbornih rezultata ne znači da je Centralna izborna komisija BiH imala pravo da samovoljno, bez ičijeg prigovora, raspakuje proceduru, primijeni pogrešnu ocjenu ispravnosti listića „i uradi to što je uradila“.

Nakon što je predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić danas izjavila da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Novaković Bursaćeva je za Srnu ukazala da je odluka o potvrđivanju rezultata za izbor delegata jedinstvena.

– Ako se poništava odluka na kojoj je moje ime, onda je poništena i ona na kojoj su imena Nikole Špirića, Sredoja Novića, Radovana Kovačevića i Želimira Neškovića, što znači da se poništila cjelokupna procedura – naglasila je Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, obrazloženje rješenja Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a i potvrđuje odluka CIK BiH, pravno i suštinski gledano, „ne bi progutao ni pas s maslom, ali evo ima ih koji ovo maslo sa radošću kusaju“.

Novaković Bursać je navela da joj je prilično degutantno komentarisati „pravne odluke“ Suda i CIK-a BiH, posebno jer je se tiču, ali da zbog reda i principa kojih se drži iznosi činjenice zbog onih iz PDP-a „koji klikću o pravdi“.

Ona je istakla da je po dobijanju rezultata iz Narodne skupštine Republike Srpske, CIK mogao samo da ih utvrdi jer nije bilo nikakvog prigovora na sprovedeni postupak glasanja za delegate.

– Da je bilo prigovora na provedeni postupak u Narodnoj skupštini Republike Srpske, CIK je eventualno mogao da ustanovi neku nepravilnost i cjelokupan proces vrati u Narodnu skupštinu. Jedna od ludosti koje je u ovom slučaju smislila i provodi CIK jeste da potvrđuje ispravnost procedure, ali uz njihovu intervenciju na jednoj od lista, što je potpuna pravna šizofrenija – navela je Novaković Bursać.

Ističući da se proces ili potvrđuje, ili odbacuje, ona je naglasila da utvrđivanje rezultata ne podrazumijeva samovoljno ocjenjivanje (ne)ispravnosti bilo kog glasačkog listića.

Prema njenim riječima, brojanje listića je dio procedure, čak i da su imali pravo da utvrđuju ispravnost glasačkog listića, on je neispravan što je konstatovalo osam od ukupno devet članova komisije za izbor delegata.

– Protiv je bio samo (Igor) Crnadak koji je, kao član Komisije za sprovođenje izbora, bio najžešći zagovornik striktne primjene propisane procedure glasanja iz Uputstva, inače član stranke dokazano spremne da proguta svo maslo koje im zamuljaju naredbodavci – od zloupotrebe ličnih tragedija, bolesnih ljudi i kisika, proslave pobjede uz dječije šampanjce, Benjamine i njenih kugli – navela je Novaković Bursać.

Ona je dodala da „sve to staje pod progresivnu demokratsku kapu praznih podaničkih glava“.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.