Novaković Bursać: Cilj napada – obespravljivanje Srba i slamanje Republike Srpske

7
Foto: Snežana Novaković Bursać

Višestruke provokacije i prijetnje najvišim zvaničnicima Republike Srpske i srpskom narodu dio su šireg narativa koji se u BiH razvija već godinama, a koji korijen ima u opštoj dehumanizaciji Srba kao autohtonog i konstitutivnog naroda u cijeloj BiH, izjavila je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je istakla da napadi na povratnike i građane koji su se vraćali sa protesta u Doboju i skrnavljenja grobalja i crkava širom Federacije BiH imaju širi i dnevnopolitički kontekst, ali isti korijen i isti cilj – obespravljivanje Srba i slamanje Republike Srpske.

– Širi kontekst je rezultat narativa koji se u BiH razvija godinama, a korijen ima u opštoj dehumanizaciji Srba kao autohtonog i konstitutivnog naroda u cijeloj BiH, nametanju krivice za sve nevolje u 20. vijeku, reviziji istorijskih činjenica – od kralja Stefana Prvog Tvrtka Kotromanića, pa do Gavrila Principa i činjenica o proteklom ratu – ukazala je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, to su pokušaji svođenja srpskog naroda i Republike Srpske u okvire i pozicije iz kojih stalno moraju da se brane istina i stečena prava, odnosno da se kroz iscrpljivanje, lažne istorije i narative stvori ambijent za razvlašćivanje i obespravljivanje Srba u BiH i Republike Srpske.

– U dnevnopolitičkom smislu je više nego očigledno da bošnjačko-muslimansko političko mnjenje nema odgovore, niti stavove o činjenici da se ova zemlja pokušava pretvoriti u puni i stvarni protektorat, osim podrške, jasnog i žučnog navijanja za određene aktere koji bi da se nametanjem zakona i političkim progonom predsjednika i drugih funkcionera Republike Srpske obračunaju sa legitimnim i legalnim političkim ciljevima Srba i dođu do svojih ciljeva – unitarne BiH u kojoj bi dva od tri konstitutivna naroda bila obespravljena – rekla je Bursaćeva.

Ona je napomenula da u tom kontekstu ljudi koji predstavljaju i podržavaju legitimne i legalne političke ciljeve Republike Srpske i Srba u BiH kao konstitutivnog naroda bivaju meta svih mogućih napada, o kojima gotovo u pravilu sve nametnute pravosudne institucije ćute pokazujući time za koji cilj su bile nametnute.

– Svi napadi i pokušaju razvlašćivanja i obespravljivanja jednostavno neće proći, imajući na umu da su pravo, pravda i što je najvažnije – istina ključni argumenti za borbu Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, za opstanak i razvoj na svojoj zemlji i u svojoj državi, da građani dobro razumiju o čemu je riječ i da su politički predstavnici našeg naroda složni i uvezani u čvrstu liniju odbrane prava Republike Srpske – od lokalnih zajednica, do Predsjedištva BiH i predsjednika Republike – rekla je Bursaćeva.