Novaković Bursać: Delegacija EU nastavlja da gubi kredibilitet

8
Foto: Klix.ba

Baveći se reakcijama, a ne uzrocima problema u BiH, Delegacija EU nastvlja da gubi kredibilitet i umanjuje mogućnost da potpomogne procese u BiH u željenom pravcu kretanja na evropskom putu, izjavila je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Po pitanju stvarnog uzročnika nereda i kolapsa u zemlju, oličenog u liku i djelu Kristijana Šmita, EU ćuti i gazi sve svoje principe, a čini se da usmjeravanjem oštrice prema Narodnoj skupštini Republike Srpske pokušava da dokaže sama sebi da još ima neke snage i kredibiliteta – ocijenila je ona.

Ona je, povodom navoda iz Delegacije EU da danas Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi „narušile ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode“, konstatovala da je više logičkih i suštinskih problema u njihovom regovanju, a da je glavni da su promašili sve aktere.

– Institucije Republike Srpske ne ruše ustavni poredak BiH, jer je on već urušen djelovanjem neizabranih stranaca – istakla je ona.

Prema njenim riječima, trenutna funkcionalnost institucija BiH narušena je blokiranjem rada Doma naroda Parlamentarne skupštine od Kluba Bošnjaka, dok su osnovne slobode narušene po više osnova, između ostalog, sudskim progonima ljudi koji vrše svoje zakonske i ustavne obaveze i lišavanjima prava na prihode od ličnog rada.

– O tome, gle čuda, Delegacija EU ćuti – kontatovala je Novaković Bursać.

Imajući na umu činjenicu da su dozvolili da im pred nosom neki raznesu dugo željeni konsenzus, dogovor i stvarne efekte ispunjenja obaveza BiH na evropskom putu, i da su opet zažmurili na činjenicu da neki ovu zemlju vraćaju u doba namjesnika i protektora, naglasila je ona, nije pristojno da komentarišu rad bilo kojih drugih institucija, pogotovo ne predstavničkog tijela građana poput Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je napomenula da nijedan zakon donesen u demokratskoj, Ustavom i Poslovnikom predviđenoj proceduri, nije i ne može biti prijetnja ustavnom poretku, a neke druge aktivnosti i te kako mogu.

– Nadam se da će se EU upravo pozabaviti neustavnim aktivnostima neizabranih stranaca, uzrocima, a ne reakcijama – istakla je Novaković Bursać.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine na čijem usvojenom dnevnom redu su Prijedlog izbornog zakona, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Portparol EU Peter Stano saopštio je ranije danas da EU od rukovodstva Republike Srpske očekuje da obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte republičkih zakona o izborima, referendumima, imunitetu i stranim agentima.